У президентській адміністрації США більше не побоюються, що допомога зброєю Україні та перенесення військових дій на російську територію змусять Москву піти на ескалацію та втягнути в протистояння війська США і НАТО.

Про це пише The New York Times (NYT) з посиланням на американських чиновників, інформує “Главред”.

Видання нагадує, що впродовж першого року війни Росії проти України високопоставлені представники США неодноразово та публічно застерігали Київ від завдання ударів по російській території, особливо з використанням американської зброї. Законними цілями у Вашингтоні називали лише об’єкти в Криму, оскільки це український регіон, анексований Росією.

“Ми не заохочуємо Україну і не допомагаємо їй завдавати ударів за межами своїх кордонів”, — заявляв президент Джо Байден травні 2022 року.

Однак прикордонні області Росії вже не один тиждень піддаються обстрілу, безпілотники атакували не лише нафтобази, військові аеродроми та електроенергетичні об’єкти, але також Кремль і маєтки путінської еліти на Рубльовці, а підтримувані українською військовою розвідкою росіяни-диверсанти вже вдруге вторглися в Білгородську область.

Але у Вашингтоні це не викликає занепокоєння.

“Ми не збираємося розслідувати це. Ми не говоримо їм [українцям], де завдавати ударів, а де – не завдавати, як їм проводити свої операції”, — завив минулого тижня прессекретар Ради національної безпеки Джон Кірбі, відповідаючи на запитання про те, чи брала участь Україна в організації ударів по Москві.

У той же час один з керівників Пентагону сказав NYT: “Слухайте, це війна. Таке на війні трапляється”.

Американські чиновники розглядають операції на російській території як підготовку до українського контрнаступу, який складатиметься з різних етапів. За їхніми словами, реальність бойових дій така, що немає сенсу постійно грати в оборону і битися з ворогом на своїй території, не піддаючи ризику власний будинок ворога.

“Якщо ви перебуваєте на війні, ви не можете просто сидіти склавши руки і віддавати ініціативу противнику. Згідно зі Статутом ООН, кожна нація має право на самооборону, тому для України з юридичної та з військової точки зору це має великий сенс”, – сказав Бен Годжес, генерал-лейтенант у відставці та колишній командувач силами армії США в Європі.