Українське законодавство декомунізують. Про це заявив президент Володимир Зеленський на зустрічі з бізнесом у Києві.

“Якщо ви не проти, процитую вам ще один кодекс (Житловий. – Gazeta.ua). Він починається словами “в результаті перемоги великої жовтневої соціалістичної революції в нашій країні були створені необхідні передумови для розв’язання однієї з найважливіших соціальних проблем – задоволення потреби трудящих у житлі…втілюючи у життя ленінські ідеї побудови комуністичного суспільства… Радянська держава послідовно реалізує розроблену Комуністичною партією програму житлового будівництва”.

Як вам?

Так ось зараз 2019 рік. І це досі діючий український закон, який регулює житлові відносини. Вибачте, це треш. І це має піти в історію”, – сказав він.

“Я вірю в українця і його здатність вільно приймати правильні, сучасні рішення. Тому декомунізація регулювання та лібералізація економіки буде нашим пріоритетом ці 5 років”, – сказав президент.

9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила закони “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки”, “Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років”, “Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років” та “Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті”.

Документи забороняють радянську символіку, засуджують комуністичний режим, відкривають архіви радянських спецслужб та визнають борцями за незалежність України УПА й інші організації.