П’ятий день у Національному музеї історії України працює “Музей виборчого трешу”. Першу виставку “гречкосійства”, агітації та підкупу виборців організував рух “Чесно”.

Gazeta.ua ділиться подробицями.

Платимо за квиток 20 грн, підіймаємося на четвертий поверх. Сходами бачимо привезені з Донбасу снаряди російської армії, підвішені на стелі.

“Назбирали 194 експонати. Хочемо прикути увагу, аби люди думали, коли голосують за того чи іншого кандидата. Бо те, що відбувається, це жах. Коли голоси продають за гречку чи концерт”, – розповідає науковий співробітник музею Роман Гондз. Проводить для нас екскурсію.

Більшість експонатів зібрали активісти руху. Решта з фондів музею.

Також матеріали надсилали пересічні громадяни.

“Люди кажуть, що вдома у них такого повно. У кожного є від Ющенка щось старе. Хто молодший, має нове. Он Зеленський роздає кепки. Через 5-10 років і це стане історією”, – говорить екскурсовод.

Показує найстаріші плакати кандидатів Леоніда Чорновола і Левка Лук’яненка на перших президентських виборах 91-го.

За склом сірникова коробка з “Блоком Литвина”.

“Викликала сміх шапка Ігоря Шевченка (кандидат у президенти на минулих виборах. – Gazeta.ua). – розповідає Роман. – Поїхав на економічний форум у Давос, де роздавали шапки безкоштовно. По одній в руки, а він набрав собі чотири, хизувався цим у мережах. Потім випускав їх масово”.

Є відкривачка для пива “Янукович наш президент” від Партії регіонів за 2010 рік.

“Дарують все, що хочеш, аби проголосували”, – продовжує Роман.

Показує “Письмо” з Російської Федерації, яке агітує за екс-президента-утікача.

Популярні новини зараз

У столиці з’явився мурал, який присвячений Грушевському — його намалювали митці з команди Фуллен

На Київщині затримали «крота» російської розвідки, який під виглядом капелана намагався шпигувати за українськими десантниками

У столиці планують присвоїти звання "почесного громадянина Києва" колишньому Головнокомандувачу Залужному

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

Показати ще

Найдорожчий експонат інсталяція дитячої гойдалки. Вона не оригінальна, але зображає реальну подію, коли депутат від “Народного фронту” на Чернігівщині подарував гойдалку одному з дворів. Після виборів цей “подарунок” демонтував.

Ціла вітрина присвячена тому, як на виборах використовують дітей. Там канцелярське приладдя, ручки, щоденники з екс-прем’єркою Юлією Тимошенко.

Інша вітрина “джинса”, хвалебна реклама Олегу Ляшкові. На одній із газетних вирізок заголовок “Собака Олега Ляшко будет защищать границу”.

Окремий стенд із “чорнухою”, зокрема на президента Володимира Зеленського і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова в образі “гопників”, третього президента Віктора Ющенка – “дядька Сема”.

“Атрибутом будь-яких продуктових наборів є алкоголь”, – розповідає музейник. Показує на київське шампанське із “наліпленим” колишнім мажоритарником Олексієм Луцьким. Чашки блоку кума президента Росії Путіна Віктора Медведчука “Не так”.

Зліва паски. “Ось депутат Фельдман, напік людям пасок”, – каже екскурсовод. На кексі напис “С праздником Светлой Пасхи! Фельдман”.

Також відвідувачам можуть показати на проекторі 30-хвилинне відео з політичною рекламою 1999-2014 рр.

Щодня подивитися на виставку приходять з півсотні людей.

“Відвідувачі різного віку. Проводив екскурсію бабусям. Дізнавалися про виставку через онуків і Facebook. Потім вони ще своїх подружок приводили.

Від побаченого часто сміються. Дехто ностальгує, згадує, що це було із ним.

Казали, що гречку беруть, але не голосують за того, хто дає. Але тактика кандидата все рівно діє, люди беруть і хтось таки проголосує. Багатьом байдуже, хто буде ними правити, тому віддають голоси за фактичні речі, які отримують. А не за щось ефемерне, що буде потім у Верховній Раді під час законопроектів і так далі”, – говорить музейник.

Підходимо до вітрини “маршал-гречка” із зображенням Геннадія Корбана – кандидата в нардепи по округу в Чернігові на виборах 2015-го. Під ним – мішки з гречкою.

По сусідству бутафорний торт від Ігоря Кононенка. Той привіз десерт виборцям в один з хуторів на Київщині. До нардепа зверталися, аби подарував виставці якийсь свій рушник, іншу атрибутику. Поки відповіді не було.

Наступне – “швидка політична допомога”. Наживаються навіть на хворобах людей. Бачимо тонометр від Олеся Довгого. Напис “ДОВГОГО життя і міцного здоров’я”.

“Все решта малими літерами, аби запам’ятали прізвище Довгий”, – пояснює Роман і показує далі: “Ось відділення гемодіалізу відкрите за ініціативи нардепа Руслана Сольвара. Зараз воно не працює і люди страждають”.

Інші “подарунки” олія, цукерки. Підкупом вважають роздані кандидатами речі, дорожчі за 57 грн. Хтось “вкладається”. Інші, хто переходить межу, діють через фонди.

Під стіною секонд-хенд від Руслана Сольвара. Виборці села Гатне на Київщині обурювалися. Мовляв, за кого він нас має.

Ще один мажоратирник Антон Яценко роздавав у місті Христинівка на Черкащині безкоштовний Wi-Fi. Мережу назвали його іменем, пароль теж. Серед іншого соціальна перукарня Яценка, світлове шоу на фонтанах в Умані з його портретом.

“Вчора приходив депутат Європарламенту, говорив там всього такого немає, у них вибори відбуваються доволі нудно”, – каже екскурсовод.

Виставка триватиме до 10 серпня. В день тиші і виборів 20-21 липня її закриють.

“Маємо низький рівень політичної свідомості. Через це нами дуже легко маніпулювати такими продуктовими наборами. Винні самі, що віддаємо свій голос через підкуп. Що нам треба робити? Читати і досліджувати політичні програми, дивитися на реальні справи, не довіряти тим, хто вже встиг проштрафитися у минулому. І не вестися на білборди”, – каже молодий працівник музею.

21 травня президент Володимир Зеленський опублікував указ про розпуск парламенту. Позачергові вибори до Верховної Ради відбудуться 21 липня.

Народних депутатів обиратимуть за змішаною системою 225 за списками, іншу половину у мажоритарних округах, за винятком округів в окупованих Росією районах Донецької і Луганської областей і Криму.