Український ринок нерухомості страждає від корупції та надмірного впливу локальної політики, але подолати ці перешкоди можливо шляхом діджиталізації усіх етапів девелоперського процесу.

Про це 1 жовтня під час форуму Kyiv Smart City Forum розповів генеральний директор девелоперської компанії SAGA Андрій Вавриш.

Підприємець пояснив, що найпоширенішими проблемами українського девелопменту зараз є залежність від локальної політики, зміна правил гри на ринку, конкуренція в позаправовий спосіб, нестача ресурсів та надвеликі трансакційні витрати. Серед чинників, що створюють можливості для розвитку ринку нерухомості Андрій Вавриш назвав анонсовані урядом перспективи залучення 50 млрд доларів інвестицій, прогнози щодо зростання ВВП країни на 50% в найближчі 4 роки та збільшення в 2 рази до 2025 року кількості працівників IT-сфери, які формують відчутну частку попиту на нерухомість в Україні.

Ключовою умовою уникнення ризиків та формування якісного, конкурентного продукту девелопер вважає діджиталізацію процесів на всіх етапах від проектування за допомогою BIM-технологій до контролю якості клієнтського сервісу за допомогою тікет-системи.

“Тільки діджиталізація всіх процесів девелопменту дозволить забезпечити якісні сервіси та бути конкурентним на ринку”, зауважив Андрій Вавриш.

Підприємець також підкреслив, що девелопмент територій має перестати бути сферою з “обмеженим доступом”, у якому бере участь обмежена кількість організацій. На його думку, процеси урбанізації змінюють процес девелопменту та змушують з самого початку розглядати його, як екосистему партнерств з тими, хто в результаті буде користуватися територією.

“Ми мусимо включати до процесу розробки проектів девелопменту всіх, кого це стосується і хто надалі буде користуватися територією. Це складний процес пошуку спільних підходів. Неможливо примусити когось до співпраці, роблячи неправильні чи негарні речі. Необхідно створювати якісний продукт, щоб люди та бізнеси хотіли співпрацювати з вами”, пояснив Андрій Вавриш.