Синоптики невдовзі обіцяють потепління. Це значить, що велика кількість снігу почне танути. І хоча про загрозу повені цього року поки що не йдеться, столичні проблеми пов’язані з великою кількістю опадів залишаються актуальними.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Як розповів Костянтин Яловий, протяжність зливової каналізації у Києві становить близько 2700 кілометрів і має обмежену пропускну здатність. Коли йдуть сильні дощі, або одночасно тане багато снігу, ця система не справляється з потоком води. Вона стікає у низини і там застоюється, створюючи великі калюжі, чи навіть невеликі озерця на дорогах столиці.

«Проблему ускладнює те, що каналізаційна інфраструктура Києва є застарілою:основні мережі були побудовані в середині минулого сторіччя, а частина – взагалі до революції. Більшість колекторів працюють в аварійному режимі, а обладнання насосних станцій потребує заміни. За даними «Київводоканалу» понад 60% зливової каналізації вичерпали свій термін експлуатації. Її потрібно модернізувати та оновлювати, а коштів на це, як скаржаться фахівці вже не перший рік, катастрофічно не вистачає», – зазначив Яловий.

На його думку, ще одна проблема зливової системи пов’язана з неефективним плануванням розвитку міста. Як і більшість інших інженерних мереж, вона не розрахована на наявну сьогодні кількість об’єктів.

«Навантаження на каналізаційну систему не враховують при хаотичній забудові столиці. Так у центральних районах через зменшення площ парків, скверів, газонів у кілька разів збільшилося навантаження на один з основних дощоприймачів – річку Либідь. Під час сильних злив гирло Либіді переповнюється настільки, що вода починає витікати у зливостоки у зворотному напрямі», – зазначив Яловий.

Політик додав, що інтенсивне танення снігу може призвести навіть до екологічної катастрофи. Ще у 2013 році екологи попереджали про загрозу аварії на Бортницькій станції аерації. Очисні споруди можуть не витримати великої кількості води з дощоприймачів, через що ймовірний прорив греблі та отруєння Дніпра тонами нечистот. Підготовка до реконструкції станції розпочалася лише наприкінці минулого року, тому сьогодні ця проблема залишається актуальною.

«Будемо сподіватися, що цього року погодні умови не складуться у катастрофічну для Києва комбінацію. Але вже сьогодні, не чекаючи нових катаклізмів, від міської влади треба вимагати вирішення перелічених проблем», -підсумував Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.