Польща докладе серйозних зусиль для припинення війни РФ проти України та відновлення територіальної цілісності держави. Європі слід продемонструвати свою підтримку Києву у вигляді надання статусу країни-кандидата в ЄС. Європейським лідерам потрібно підтримувати діалог з Путіним, але тільки з ініціативи Москви. Слід надати таку допомогу Україні, щоб Росія відчула закручування гайок, а Путін сам просив про перемовини.

Про це заявив польський президент Анджей Дуда, пише “Главред”.

Як повідомляє Укрінформ, на нараді польських послів у Варшаві він висловив абсолютну підтримку Україні з боку своєї держави не лише у сфері оборони, а й на шляху вступу до Євросоюзу. За його словами, Європі слід надати українській державі статус країни-кандидата в ЄС.

Крім того, Польща докладе значних зусиль для припинення війни в Україні та відновлення Києвом контролю над своїми територіями у визнаних на міжнародному рівні кордонах.

“Це означає припинення збройних дій, а по-друге – повне відновлення (Києвом) контролю над територією України, яка визнається міжнародним правом”, – сказав Дуда.

Польський президент також упевнений, що Москва повинна заплатити Києву 750 мільярдів доларів в якості репарацій, а ЄС потрібно посилювати санкції проти Росії і надавати допомогу Україні для післявоєнного відновлення. Заморожені кошти російських громадян потрібно направити на відновлення української держави.

Також Дуда впевнений, що Європі не треба підтримувати контакти з главою Кремля Путіним за власною ініціативою. Потрібно настільки потужно вдарити по Росії і надати допомогу Україні, щоб Путін сам просив про проведення перемовин.

“Мова не йде про те, щоб не розмовляти з Путіним. Йдеться про те, щоб Путін хотів говорити, а не щоб європейські лідери просили агресора про розмову. Треба так закрутити гайки (Росії) так допомогти Україні, щоб це Путін просив про розмову”, – підкреслив Анджей Дуда.