Сьогодні, 5 вересня, Київський апеляційний суд 5 звільнив з-під варти під особисте зобов’язання Володимира Цемаха – найманця бойовиків, якого підозрюють у причетності до знищення малайзійського боїнга рейсу MH17 над Донбасом в липні 2014 року.

Як передає НАРОДНА ПРАВДА, про це “Громадському” повідомив адвокат Цемаха Роман Гонтарев.

Журналісти спробували уточнити у адвоката, чи свідчить це про те, що Володимира Цемаха збираються включити в списки на обмін, він відповів:

«Про обмін мені ніхто нічого не говорив. Не знаю, чи збирається кудись їхати, у нього ж є зобов’язання, він з’являтися на суди».

Нагадаємо, напередодні в доповіді дослідницької групи Bellingcat говорилося, що затриманий у Сніговому Службою безпеки України «командир ППО» бойовиків «ДНР» Володимир Цемах може бути причетний до трагедії пасажирського Boeing рейсу MH17, оскільки був свідком цих подій.

Експерти підкреслювали, що арешт Цемаха може мати істотний вплив на розслідування об’єднаної слідчої групи JIT. В інтерв’ю в 2015 році сам Цемах заявляв, що допомагав заховати ЗРК «Бук» і членів його екіпажу.

«Незалежно від його фактичної ролі 17 липня 2014 року, арешт Цемаха може вплинути на розслідування JIT і чекає судову процедуру. Якщо його заяви 2015 року про те, що він допоміг приховати ракетну установку «Бук» і частина її екіпажу 17 липня 2014 року, виявляться правдою, це зробить його ключовим свідком JIT і, можливо, обвинуваченим за підозрою в співучасті», — говорилося в доповіді.

Поки Цемах — перший затриманий бойовик, який мав прямий зв’язок з військовими операціями терористів на місці під час знищення літака, що, на думку дослідників, могло б зміцнити легітимність судового розгляду в Нідерландах». У матеріалі Bellingcat зазначалося, що є достатньо відкритих джерел і свідчень того, що Цемах командував підрозділом ППО під час ліквідації MH17.