Центральна виборча комісія вже опрацювала понад половину електронних протоколів окружних виборчих комісій у багатомандатному виборчому округу на дострокових виборах до Верховної Ради.

Лідером перегонів залишається президентська партія “Слуга народу” – набирає 42,44% голосів виборців.

“Опозиційна платформа За життя” 12,87%.

“Європейська солідарність” 8,65%.

Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” 8,02%.

“Голос” 6,39%.

Також представники “Слуги народу” можуть розраховувати на перемогу в 115−120 мажоритарних округах.

Згідно з попередніми оцінками, за списками партія здобуває 121 мандат, що дозволить формувати фракцію в кількості понад 226 депутатів. Отже, партія нового президента може сформувати в новому парламенті однопартійну більшість.

Представники “Слуги народу” не мають досвіду й компетенції, щоб займатися написанням законів чи роботою в комітетах. Можуть стати просто маріонетками.

Про це в інтерв’ю Gazeta.ua говорить політолог Валентин Бушанський.

Які тенденції показали вибори до Верховної Ради?

– Бачимо, що йде радикальна зміна політичної еліти України. Наше суспільство продовжило ту революцію, що сталася під час президентських виборів. Українці критично відкидають ті політичні сили, що раніше керували державою. З представників колишньої еліти часів Леоніда Кучми лишились тільки Порошенко та Тимошенко. Перший дискредитував себе під час президентства. Не зміг виправдати сподівання людей. Юлія Тимошенко має свій стабільний електорат, сталу риторику та традиційний стиль спілкування з виборцями. Але вона не може залучити нових прихильників. Тож Тимошенко не є вагомим гравцем у політичній грі.

На арену входять нові партії, особи. Цього чекає українське суспільства. Люди розчарувались у попередній політиці, хочуть критичних змін.

Популярні новини зараз

Рятувальники використали безпілотну техніку з тепловізорами, аби перевірити київські ліси на наявність пожеж

У Києві змінено деякі маршрути тролейбусів та автобусів

Колектив Київського пологового будинку №2 виступив на підтримку звільненого директора Сальнікова

У пологовому будинку №5 перед реорганізацією вирішили провести низку ремонтів на суму понад ₴49 млн

Показати ще

Якою була явка? Що на неї вплинуло?

– Явка не була високою. Є суто об’єктивні причини для цього. Літом на вибори приходять мало людей. Для виборців 21 липня була конкретна мотивація прийти на дільницю. Хотіли змінити політичну еліту. Проте українці ще не розуміють, кого саме хочуть бачити у парламенті. Нова політичні еліта, яку представляє партія “Слуга народу” та Володимир Зеленський, нічого особливо не пропонує. Їхній список формувався за правилом “з миру по нитці”. Політтехнологи банально зібрали усіх, до кого змогли дотягтися. Не проводили роботи з соціальними групами, не навчали майбутніх депутатів. Не було часу і на звичайне партійне будівництво. Через це досі не зрозуміло, яку ідеологію і принципи відстоює “Слуга народу”.

Тож на виборчі дільниці прийшли ті, хто був проти Петра Олексійовича та його партії як втілення старої системи. Або ж ті, хто підтримував лінію Володимира Зеленського. Інші у більшості своїй проігнорували вибори.

Наскільки оновиться Верховна Рада і чи є перспектива, що це дасть нову якість політики?

– Парламент дуже оновиться. На мажоритарних округах перемогли також представники нової партії “Слуга народу”. Однак, нова Верховна Рада буде ще менш професійною, ніж минулі. Опоненти переможця пропутінська “Опозиційна платформа – За життя”, партія Тимошенко “Батьківщина” чи колишнього президента “Європейська солідарність” є більш професійними і досвідченими. Як наслідок – отримаємо парламент, де буде 2 крайні клани – “Опозиційна платформа” і “Європейська солідарність”. Обидві ці політичні сили очолюють одіозні політики, що не мають великої підтримки суспільства. Між ними будуть представники “Слуги народу” і нечисленна фракція “Голосу”. Ці люди не мають найменшого уявлення про те, куди вони потрапили і що треба робити у парламенті. Вони не готові до законодавчої діяльності. Багато хто з них не має навіть конкретних політичних переконань. Адже вони не можуть просто зводитися до підтримки Володимира Зеленського. Представники “Слуги народу” не є політиками. Не зможуть вести нормальну комунікацію з українським виборцем. Не витримають дискусії з Бойком чи Порошенком, щоб довести свою правоту суспільству. За всю партію “Слуга народу” говорив тільки Разумков чи Зеленський. Інші ніяк не проявляли себе на ток-шоу, ЗМІ, зустрічах із виборцями чи в інший спосіб. Вийнятки можна перерахувати на пальцях.

Чим небезпечна така ситуація?

– Ці люди ніколи не стануть політиками. Не зможуть переконати українців, що їхній лідер правильно вчиняє. Будуть просто статистами у Верховні Раді. Слухняною більшістю, яка просто натискатиме на кнопки за командою Разумкова чи Зеленського. Отримаємо ще одну версію “Партії регіонів”. Не мають компетенції, щоб займатися написанням законів чи роботою у комітетах. Будуть просто безголовою більшістю.

Кого можна назвати втратою для парламентаризму, із тих політичних сил, мажоритарників, які не пройшли?

– Багато з тих, хто не пройшов були б корисними для держави. Наприклад, Михайло Саакашвілі чи Анатолій Гриценко. Такі досвідчені політики ще могли б попрацювати на добробут цієї країни. Реалізували ще не весь свій потенціал.

Явка виборців на позачергових виборах становила 49,84%. У ЦВК відзвітували, що серйозних порушень під час проведення волевиявлення не зафіксували.