Сьогодні в Києві проходить акція, на якій люди в костюмах хімзахисту закликали киян звернути увагу на екологічну ситуацію в місті та існуючі техногенні загрози. Ініціатор акції Володимир Костерін, голова міжнародного фонду “Скорочення ризиків” вважає, що екологічність Києва та України є головною умовою для здоров’я і тривалості життя українців.

З цього приводу Костерін зазначив: “Мною неодноразово піднімалося питання необхідності проведення РНБО України для розгляду ситуації та прийняття рішень по об’єктам критичної інфраструктури Києва. В 2016 році публічно звертався до президента України з цього приводу. В цьому році направив офіційне звернення до КМДА і мера Києва, і до президента Володимира Зеленського щодо ситуації навколо сховища радіоактивних відходів, яке розміщене поряд з “Національним музеєм народної архітектури і побуту” Пирогово, йдеться про Київський спекомбінат “Радон”. За офіційною інформацією на Радоні було декілька аварійних ситуацій, і внаслідок розгерметизації ємностей відбувся витік небезпечних речовин, що стало причиною забруднення тритієм території і підземних вод”.

Учасники акції звернули увагу на ризики для киян від хімічного заводу “Радикал” на Дарниці, де у відкритому просторі знаходяться тони ртуті, якою просякнута земля та конструкції заводу. Незважаючи на цей факт, поряд часто проводяться масові заходи, з залученням молоді і дітей.

“Щоб не повторювати помилок минулого, як у 1986 році з Чорнобилем, необхідно уважно розібратися в ситуації по таким об’єктам та залучити фахівців, здатних налагодити ефективне управління техногенно небезпечними підприємствами, провести ревіталізацію промзон та рекультивацію територій. Тобто вжити заходів з нейтралізації загроз для міста, і держави в цілому” додав Костерін.

Київ і Україна мають всі можливості, щоб зайняти нішу одного з ділових, культурних і туристичних центрів світу. Для цього потрібна стратегія, яка міститиме програми розвитку інфраструктури, транспорту, енергетики. Тому що місія столиці бути “містом-законодавцем” сучасних трендів, впровадження нових технологій і рішень.

Володимир Костерін бізнесмен, інвестор, колишній власник телеканалу “Тоніс”, голова міжнародного фонду Risk Reduction Foundation, підтримує в Україні правозахисну діяльність у сфері екології. На виборах до Верховної Ради балотується як самовисуванець по 221 округу з програмою “Екологічний Київ Екологічна Україна”.