Адміністрація Байдена планує надати Україні системи залпового вогню з керованими ракетами GMRLS, здатними вражати цілі на відстані близько 70 км.

Про це пише The Wall Street Journal, на яке посилається UA.NEWS.

За інформацією джерел видання, формально рішення про передачу зброї ще не ухвалене, але воно очікується на поточному тижні. Головне, що принципово адміністрація Байдена планує це зробити. Речниця РНБО США відмовилася від коментарів, зазначивши лише, що РСЗВ розглядаються для передачі Україні. Йдеться про відправку GMLRS – керованих ракет, здатних вражати цілі на відстані близько 70 км (в Україні схожий аналог це РСЗВ «Вільха», – ред.). Ракети будуть на базі колісної пускової установки під назвою High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS ), бо був ще варіант гусеничного шасі. Також підтверджено, що українцям не дадуть тактичні ракети з дією до 300 км, щоб не виникла спокуса стріляти по росії.

Поки невідомо, скільки GMLRS нададуть США. Один чиновник сказав, що вони можуть прибути в Україну за кілька тижнів. Навчання їх використанню розпочнеться швидко, і займе щонайменше 10 днів.