Росіяни, обвинувачені в понеділок судом США в хакерських атаках по всьому світу, застосовували вкрай небезпечні програми, щоб дестабілізувати Україну та інші країни, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт Інтерфакс-Україна.

“Ці хакери з ГРУ і їх спільники проводили комп’ютерні атаки, щоб допомогти владі своєї країни підірвати можливості, помститися, дестабілізувати Україну, Грузію, Францію в період виборів”, – йдеться в заяві Мін’юсту США.

“Хакерські атаки проводились із використанням одних із найбільш небезпечних існуючих програм, таких як KillDisk і Industroyer: вони призвели до перебоїв електропостачання в Україні”, – наголошує американське міністерство. Воно нагадало про колосальний матеріальний збиток, завданий вірусом NotPetya.

Атаки російських хакерів були націлені на те, щоб перешкодити зусиллям, спрямованим на покладання на Росію відповідальності за застосування за кордоном речовини “Новачок”.

Російські хакери також проводили атаки на об’єкти, пов’язані з Олімпіадою 2018 року в Південній Кореї. Це відбувалося після того, як росіянам через допінговий скандал заборонили на ній виступати під прапором РФ.

Шестеро шкідників на лаві

Шестеро фігурантів справи обвинувачуються, зокрема, в хакерській діяльності, в крадіжці особистих даних, махінаціях. Звинувачення їм пред’явила судова влада Піттсбурга.

За інформацією американської сторони, хакери Юрій Сергійович Андрієнко, Сергій Володимирович Детістов, Павло Володимирович Фролов, Анатолій Сергійович Ковальов, Артем Валерійович Очиченко і Петро Миколайович Пліскін – співробітники російської розвідки.

Міністерство стверджує, що “всі вони – громадяни РФ, проживають на батьківщині, служать в підрозділі 74455 ГРУ”. На думку американських слідчих, цей же підрозділ стоїть за спробами РФ вплинути на результати виборів 2016 року в США.

Палки в колеса розслідувань

У квітні 2018 році російські хакери здійснили низку зусиль, спрямованих проти розслідування нападу на Сергія Скрипаля та його родину в британському Солсбері, яке проводили британська влада і представники Організації із заборони хімічної зброї.

У прес-релізі Мін’юсту США наголошується, що шкідливе ПЗ NotPetya, яке, імовірно, розробили і застосовували хакери з РФ, завдало шкоди комп’ютерам і критично важливій інфраструктурі в усьому світі, включно зі США. В результаті NotPetya призвело до колосальних фінансових втрат у постраждалих від нього компаній і організацій.

“Всі країни, перелічені в обвинувальному висновку, поділяють ідеали вільного суспільства, заснованого на національному суверенітеті, свободи, верховенства закону і вільних і чесних виборів. З цих причин у них є спільна загроза – Росія”, – сказав федеральний прокурор західного округу Пенсильванії Скотт Бреді.

Нагадаємо, Хакери Північної Кореї атакують оборонні заводи України

Читайте також:

Популярні новини зараз

У КНУ ім. Т. Шевченка облаштували місце Тиші у пам'ять про загиблих студентів та курсантів

У столиці няня-пенсіонерка штовхала та била дівчинку по обличчю, через те, що вона засинала в автобусі

₴9,7 млрд — саме стільки було виділено урядом на захист Трипільської ТЕС

Вибухнув котел, господарі отримали опіки — поліція Київщини встановлює обставини

Показати ще

Стався масштабний витік персональних даних COVID-пацієнтів клініки Дніпра

Хакери атакували сайт Нацполіції та поширили фейки