Сквер Небесної сотні може перейти в комунальну власність Києва, після цього фахівці розроблять проект землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки для реконструкції та облаштування скверу без права капітальної забудови його наземної частини, повідомляють у КМДА.

Про це пише “Інтерфакс-Україна”.

“Це означає, що тепер місто зможе простіше і швидше завершити реконструкцію та благоустрій скверу. Зокрема, після реконструкції там облаштують сучасне освітлення, налагодять систему щоденного прибирання і поливу. Найголовніше, що територія в центрі столиці залишиться публічним простором для киян і гостей столиці”, – пояснив заступник директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА Юрій Тацій.

Сквер біля Михайлівського собору і Міністерства закордонних справ раніше був засипаний сміттям та огороджений залізним парканом. У лютому 2014 року активісти розібрали конструкцію для барикад і щитів. Згодом ділянку прибрали, привезли землю і висадили рослини.

Сквер присвятили Героям Небесної сотні. На будівлі поряд зі сквером португальський художник Алешандре Фарту створив масштабний портрет Сергія Нігояна. У 2016 році сквер переміг у Європейському конкурсі публічних просторів та отримав вищу нагороду.

Пізніше стало відомо, що на цьому місці планували побудувати будинок. Протягом декількох років девелоперська компанія, яка планувала будівництво, намагалася повернути собі земельну ділянку, але сквер залишився у власності держави.