Громадська рада Шевченківського району ініціює створення Реєстру скульптур та артоб’єктів.

Про це пише «Вечірній Київ».

У центральному районі столиці розміщено чимало цікавих фігур, що не є пам’ятками, але стали знаковими для усього міста. Часто вони потерпають від вандалізму, а також потребують елементарного догляду.

«Ми звернулися до райдержадміністрації з пропозицією створити Реєстр паркових скульптур та артоб’єктів. Коли вони усі будуть обліковані, то у майбутньому буде простіше зробити біля них благоустрій, освітлення, можливо, поставити камери спостереження, з’ясувати, хто нищить статуї», — розповіла «Вечірньому Києву» голова Громадської ради Шевченківського району Марина Соловйова.

Вона нагадала, що у районі є декілька ділянок, які врятували від забудовників, і перетворили у громадські простори. Найвідомішою, звичайно, є Пейзажна алея, де встановлені десятки скульптур, архітектора Костянтина Скритуцького: Маленький принц, кіт-сороконіжка, гірка із Білосніжкою, закохані зебри та інші.

Цікавий також Сквер інтелігентів по вулиці Гончара, де розташовані фігури ворона, сови, горобця і рибалочки… І, безумовно улюблені Їжачок у тумані та Балерина, зараз вони на реставрації. І повернуться на звичні місця ще не скоро — процес відновлення тривалий і дорогий.

«Ці об’єкти можна включити у окремі туристичні маршрути, вписати у інтерактивні карти. Наприклад скульптуру Анні Ярославні (встановлена за ініціативою ГО „Чотири королеви“), що розташована на Львівській площі, можна знайти на гугл картах. Хотілося б щоб усі наші районні цікавинки були зібрані на одному ресурсі з найповнішою інформацією: історією створення, авторами і те, де їх шукати», — пояснила Марина Соловйова.

Києву є чим пишатися — величні Софійський собор та Києво-Печерська лавра, проте і маленькі пам’ятки мають свою цінність, і роблять місто цікавішим і затишнішим.

За словами Марини Соловйової реєстр можна розмістити на сайті Шевченківської РДА, а в майбутньому такі переліки могли б створити і в інших районах. Так, як задум виник зараз, і коштів у районному бюджеті на його реалізацію не закладено, то до створення реєстру планують залучити волонтерів — особливо комп’ютерника, який міг би створити таку інтерактивну карту.