Канцлер ФРН Олаф Шольц та голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн закликали країни Заходу розробити аналог плану Маршалла для відновлення України.

Газета Frankfurter Allgemeine Zeitung опублікувала їхню колонку на цю тему, пише FreeZMI.

Політики назвали відновлення України “завданням для поколінь”, рішенням якого необхідно зайнятися зараз. Участь у проекті мають, з погляду політиків, країни Євросоюзу, «Великої сімки», інші партнери, а також компанії та приватні інвестори. На їхню думку, від проекту відновлення залежить, якою країною буде Україна.

[Україна буде] правовою державою із міцними інститутами? Динамічною, сучасною економікою? Живою демократією, що належить до Європи? І хоча з історичними паралелями слід бути обережними, йдеться ні про що інше, як про створення плану Маршалла XXI століття.

У статті наголошується на особливій ролі Євросоюзу в цьому процесі в контексті того, що Україна є кандидатом на вступ до ЄС. “Таким чином, шлях до відновлення є і шляхом України до Євросоюзу”, – йдеться у публікації.

Статтю було опубліковано напередодні відкриття у Берліні 5-го німецько-українського економічного форуму, де візьмуть участь Олаф Шольц та прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Східний комітет німецької економіки, що об’єднує близько 350 німецьких компаній, підготував документ «Відновити Україну», пише RND. За словами представника організації, окрім швидкого відновлення зруйнованої інфраструктури, необхідно «закласти основи для сталого зростання», використовуючи «величезний потенціал зростання України в галузі цифровізації, сільського господарства, зеленої енергетики та побудови низьковуглецевої економіки».