У різних шкільних чатах Києва останніми днями з’явилися тривожні повідомлення від батьків учнів, що школи просять їх забезпечити запаси питної води у бутлях для шкільних підвалів, на випадок, якщо учням доведеться там переховуватися у разі «особливої ситуації», а простіше – нападу чи повітряного нальоту на Київ.

Про це пише «Великий Київ».

Батьки реагують по різному, хтось панікує, мовляв, невже доведеться таки сидіти в підвалах, хтось жартує, не усвідомлюючи серйозності ситуації, а хтось – обурюється, що воду мусять купувати батьки, а не адміністрації шкіл. Хоча, якщо перерахувати вартість 10 літрів питної води на клас із 20 учнів, то на одного учня виходить кілька гривень, зовсім невелика сума для того, аби діти в екстремальних умовах мали доступ до питної води. І ніякого особливого приводу для обурення і «зради» тут немає.

Щоправда, у оголошеннях деяких шкіл чомусь причиною для підготовки названо «складну ситуацію в державі, зумовлену бойовими діями на Сході», тоді як підготовка бомбосховищ якраз пов’язана із скупченням російських військ та будівництвом інфраструктурних об’єктів біля інших кордонів України.

Насправді, така інформація свідчить про те, що школи, як і інші балансоутримувачі так званих приміщень подвійного призначення, а іншими словами –  укриттів, отримали вказівку підготувати приміщення, аби у разі потреби, люди змогли перебувати там 2-3 години. Саме стільки, згідно із нормами, населення може перебувати в приміщеннях подвійного призначення (підвали, підземні паркінги, станції метро, тощо).