Щоб перейти екологічно чистий та енергоефективний транспорт до 2030 року відповідно до Національної транспортної стратегії, український уряд має знайти вирішення цілої низки системних проблем.

Про це на своїй сторінці в Facebook заявив депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Як зазначив Костянтин Яловий, нещодавно в Мінінфраструктури заявили про створення покрокового плану, який дозволить Україні перейти на екологічно чистий та енергоефективний транспорт. Таким чином уряд почне втілювати Національну транспортну стратегію до 2030 року. Цей документ передбачає розвиток громадського електротранспорту та велосипедної інфраструктури в містах, а також збільшення частки використання електротранспорту та електромобілів до 75%.

«Без сумнівів, цілі що декларує транспортна стратегія – суперактуальні, до того ж відповідають європейським і світовим трендам. Але чи зможемо ми досягнути цього у найближчі 10 років? З цього приводу варто згадати про кілька речей, які на сьогодні можуть стати перешкодою для амбітних планів», – попередив Яловий.

На думку політика, темпи, якими зараз відбувається перехід на громадський екотранспорт – занадто повільні. Треба не лише замінити та придбати тисячі одиниць рухомого складу, але й побудувати необхідну інфраструктуру. Це потребує мільярдних інвестицій, а чіткого розуміння, де взяти ці кошти, поки що немає.

«Окрім фінансування, для розвитку екологічного транспорту також потрібні серйозні зміни в плануванні міст та їх управлінні. Наприклад, у Києві вже давно розроблено проект велосипедної інфраструктури, але кошти на його реалізацію щороку спрямовують на інші цілі. Натомість продовжують фінансувати будівництво автомобільних розв’язок та доріг, які ще на етапі проектування не враховують можливість використання велотранспорту», – сказав Костянтин Яловий.

На його думку ще складнішим є питання з поширенням електромобілів в Україні. Так, за даними асоціації автовиробників, у 2020 році українці придбали 7,5 тисяч електрокарів. Усього ж в Україні нараховують понад 23 тисячі автівок на електротязі. Проти загальної кількості автомобілів – це майже нічого, тож говорити про масовий перехід українців на електромобілі поки що зарано.

«У найближчі кілька років ситуація навряд чи суттєво змінитися. Найперше – через повільний розвиток інфраструктури. За підрахунками, в Україні на одну зарядну станцію припадає 6 електромобілів. Водночас за європейськими стандартами, комфортна інфраструктура передбачає щонайменше одну зарядну станцію на одне авто. До речі, щоб збільшити частку електромобілів у країнах ЄС насамперед почали розвивати інфраструктуру, встановлюючи зарядки не лише у великих містах та головних магістралях, але й на другорядних і навіть на сільських дорогах», – розповів Костянтин Яловий.

Політик наголошує, що це лише невелика частина питань, які є важливими для досягнення цілей Транспортної стратегії до 2030 року.

«Буде цікаво почути, які конкретні відповіді на ці питання передбачає покроковий план, анонсований в Мінінфраструктури. Сподіваюся, вже найближчим часом ми дізнаємося його подробиці і побачимо, як декларація про перехід на екологічний транспорт починає втілюватися в реальність», – підсумував Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.