Минулого тижня завершився перший етап Всесвітнього економічного форуму під назвою «Давоський порядок дня». Особливу увагу світові лідери приділили погіршенню стану навколишнього середовища та загрозі кліматичних змін.

Про що саме говорили на форумі, розповів на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Як зазначив Костянтин Яловий, з кожним роком проблеми довкілля набувають все більшої ваги. У поєднанні з соціальними негараздами, екологічні проблеми вже найближчим часом загрожують людству серйозними наслідками.

Ось основні тези, які пролунали під час виступів учасників форуму:

Два останні десятиліття уряди країн затримували початок екологічних заходів, що призвело до сильного перевищення викидів парникових газів. Щоб уникнути катастрофи, людство має скорочувати викиди СО2 швидше на 2,7% на рік до 2100 року.
Перехід економік до нульових викидів вуглецю – складний та затратний процес, над яким корпорації та державний сектор мають працювати разом. Великі промислові компанії мають інвестувати сотні мільярдів доларів в технології та ініціативи, які зменшують кількість вуглецю.
У 21 столітті уряди все більше орієнтуватимуться на показник «вартості природи». Так сьогодні більше 50% світового ВВП (42 трильйони доларів) залежить від збереження біорізноманіття. Здатність природи виконувати свої функції для підтримки людського життя розглядатимуть як послугу, що має свою фінансову вартість.
Одним з головних ризиків сучасності є невиконання цілей Паризької кліматичної угоди. Країни світу занадто повільно переходять від вугільної до відновлювальної енергетики. Водночас глобальні світові банки продовжують у великих об’ємах фінансувати використання викопного палива.
Промислово розвинені країни Європи, які активніше за інших скорочують викиди, зосереджені лише на своїх інтересах. Вони недостатньо допомагають країнам, що розвиваються. Таке відсторонення заважає боротися з кліматичною кризою та з COVID-19.

Якими б правильними та актуальними не були головні меседжі «Давоського тижня», вони мало чого варті без конкретних дій, зазначив Яловий.

«З цього приводу хочу процитувати шведську активістку Грету Тунберг, яка виступила на форумі з критикою світових лідерів. За її словами, час пропозицій та «маленьких кроків у правильному напрямку» давно минув. Тому можна проводити скільки завгодно самітів і зустрічей, але якщо ми не будемо ставитися до кліматичної кризи – як до кризи, ніяких істотних змін добитися не вдасться. Щоб зупинити кліматичну катастрофу, потрібно діяти швидко і негайно», – наголосив Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.