За потенціалом і ресурсами Україна може увійти у топ-20 найуспішніших економік світу. Якщо навести лад, модернізувати всі системи й усунути перешкоди, які 28 років виснажують і збіднюють країну.

Є чимало світових прикладів, як досягти ефективних змін за короткий час. 2007 року Демократична партія у США, отримавши владу на піку фінансової кризи, розробила план дій “100 годин”. Він передбачав надшвидкі дії, в тому числі прийняття законів. План був ефективний. “Демократи” вклалися у 87 годин задіяли всі важелі, щоб не допустити падіння американської економіки та зубожіння громадян.

Подібний механізм покроковий план модернізації країни запропонувала лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко. Напередодні парламентських виборів презентувала партійну стратегію “Треба діяти”. Ця назва враховує, що люди на президентських виборах проголосували за оновлення влади й очікують змін уже сьогодні.

Юлію Тимошенко вважають претендентом на посаду майбутнього прем’єра. За її спиною й успішний досвід, і чітке бачення, що потрібно країні, і детальний план дій. Головне вона має політичну волю і знання “вузьких місць” управління державною машиною. Такий підготовлений прем’єр може збалансувати не надто готового до своєї ролі президента.

Збільшення доходів українців ключовий пункт економічної стратегії Юлії Тимошенко. Що більше зароблятимуть люди то швидше запрацює економіка. Логіка зрозуміла: чим вищими будуть зарплати, тим більшим стане внутрішній ринок, більше вироблятимуть товарів і послуг вітчизняні підприємства, швидше буде економічне зростання. Тимошенко уточнила: йдеться про зростання і зарплат, і пенсій. Після виборів мають бути підвищені пенсії до прожиткового мінімуму нині це 3094 грн. Це ті гроші, які Україна винна нинішнім пенсіонерам. Ніхто в країні не має отримувати менш як 3094 грн, вважає політик.

 Якщо народ буде без грошей, економіка не зможе піднятися. Потрібно збільшити доходи людей і досягнути за п’ять років рівня Польщі. Так зможемо зберегти людей та інтелектуальний потенціал, говорить лідер “Батьківщини”.

Мають бути знижені тарифи на газ. Днями Шостий апеляційний суд визнав незаконною постанову уряду ПорошенкаГройсмана щодо підвищення цін на газ. Це друга інстанція, яка визнала незаконними підвищення тарифів на газ. Це дозволить їх знизити. Після судових ухвал громадяни мають право вимагати відшкодування за те, що з них незаконно знімали гроші. Стало очевидним, що п’ять років над людьми знущалися забирали мільярди і виводили на офшорні рахунки.

Юлія Тимошенко пропонує почати наведення ладу зі зламу корупційних схем, деофшоризації та детінізації. Ці ганебні явища не дозволяють країні рухатися вперед. За її словами, насамперед слід провести загальний аудит зробленого попередньою владою і притягнути до відповідальності усіх причетних до розкрадання держмайна. Це не лише створить передумови для змін, а й забезпечить їх необхідними фінансовими ресурсами.

Багато років знекровлює країну тіньова економіка. Вона становить, за оцінками МВФ, 44%. Лідер “Батьківщини” пропонує боротися з “тінізацією” через нову податкову систему. Наприклад, варто скасувати 37 квазіподатків і зборів, ПДВ замінити на податок на реалізацію, податок на прибуток податком на виведений капітал. Для сільгоспвиробників пропонують єдиний податок на гектар землі.

Негайно має бути проведена деофшоризація (серія законодавчих ініціатив, спрямованих проти приховування доходів компаній, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю. ГПУ). Два законопроекти від “Батьківщини” №4380 та №4381 лежать у парламенті три роки. Їх треба прийняти і забезпечити виконання. Їх реалізація дасть додатково в бюджет 130 млрд грн а це половина Пенсійного фонду.

Боротися з корупцією на митниці допоможе “Контрабанда-стоп” у часи прем’єрства Юлії Тимошенко ця програма допомогла подвоїти доходи до бюджету від імпорту товарів і послуг.

План “Треба діяти” передбачає зміну грошово-кредитної політики. Йдеться про збільшення обсягу кредитування економіки з 22% до 100% ВВП, зменшення кредитної ставки з 25% до 35%, започаткування програми мікрокредитування, спрощення умов отримання кредитів.

Серед реанімаційних кроків від “Батьківщини” запровадження обов’язкового медичного страхування, персоніфікованої пенсійної системи, започаткування іпотечного кредитування для придбання житла, повернення допомоги при народженні дитини, яка була за прем’єра Тимошенко (на першу дитину 50 тис. грн, на другу 100 тис. грн, третю 150 тис. ГПУ).

Популярні новини зараз

У Києві збито російські ракети - уламки впали у чотирьох районах столиці. Є постраждалі та руйнування

На Майдані проходить велика акція за повернення полонених

У продажу шматка землі біля Цирку, журналісти знайшли слід прибічників "Партії Регіонів"

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

Показати ще

Має бути запроваджене низьковідсоткове кредитування житла іпотека. Треба зменшити обсяг первинного внеску, а виплати мають розтягнутися не на п’ять-шість років, як зараз, а на 2030.

Через нашу територію проходить чотири із 10 транспортних магістралей Європи. А географічне положення дозволяє прокласти 13 маршрутів, приєднатися, наприклад, до “Шовкового шляху”, який з’єднує Японію та Китай із Європою а це проекти, які можуть дати мільярди в бюджет.

Ключовим транспортним ресурсом залишається газотранспортна система. Це унікальна інженерна споруда, яка в поєднанні зі збільшенням видобутку та спорудженням LNG-терміналу стане одним зі стовпів енергонезалежності Європи.

На переконання Юлії Тимошенко, Україна може робити ставку і на авіабудування бо має повний цикл виробництва потужних, сучасних транспортних літаків Ан-148, Ан‑178 та “Мрія”. А також на ракетно-космічну галузь. Нині завдяки спільним проектам зі США ми на “Південмаші” виробляємо ракетоносії і можемо створювати супутники створення одного такого 2009 року профінансувала Тимошенко-прем’єр.

Наші науковці брали участь у проекті дослідження Марса. Йдеться про унікальний апарат Mars Hopper, що українці спроектували для дослідження марсіанських полюсів.

Юлія Тимошенко вважає, що люди мають бути головним інвестором, контролером і вигодонабувачем усього, що робить держава. Тоді Україна стане успішна.

33 відсотки така кількість світових чорноземів, якими володіє Україна. Одне з найважливіших завдань нової влади по-державницьки розпорядитися цим унікальним ресурсом, каже лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко. Грамотне землекористування і запровадження європейської моделі фермерства принесе державі щорічно $180 млрд. А головне буде вирішено питання продовольчої безпеки для держави і стрімкого розвитку села, прориву в сільському господарстві. Якщо передати землю фермерам за досвідом Канади, Ізраїлю та Японії. Там землю не продають, а віддають в оренду.

Входимо в четвірку країн за корисними копалинами

Юлія Тимошенко переконана: треба робити ставку на ІТ і промисловість, тоді країна може потрапити в топ-20 найбільших економік світу.

Вихідною точкою стратегії “Треба діяти” є повна інвентаризація всього, що має Україна: корисних копалин, промислових потужностей, технологій, що можуть бути основою сильної економіки та добробуту громадян. Ми входимо в четвірку країн Європи за родовищами корисних копалин 97 видів, по деяких належимо до найбагатших країн. Нині розвідано 20 тисяч ділянок, із них розробляють 3,3 тис. Поклади нафти й газу визначають енергетичну і політичну незалежність. Україна може на 100% забезпечити себе і нафтою, і газом власного видобутку.