Постачання винищувачів F-16 до України стане однією з тем саміту G7 в японській Хіросімі, який відбудеться 19-21 травня.

Це підтвердив президент Євроради Шарль Мішель, повідомляє ТСН, посилаючись на Handelsblatt.

У своєму виступі він підтвердив підтримку України з боку Європейського Союзу: “В ЄС ми наполегливо працюємо, щоб дати Україні те, що їй потрібно”.

Крім того, незадовго до початку саміту G7 у Хіросімі президент Ради ЄС Шарль Мішель наголосив на прагненні ЄС до доброї співпраці з Китаєм. За словами Мішеля, Європейський Союз хоче підтримувати стабільну та конструктивну співпрацю з країною і водночас закликає Китай серйозно поставитися до своєї ролі посередника.

“Ми закликаємо Китай спонукати Росію припинити військову агресію”, — сказав Мішель.

На саміті, який триватиме від 19 до 21 травня, очікується окрема заява щодо війни, яку РФ розв’язала проти України. У ній лідери “Великої сімки” планують рішуче засудити війну, яку почала Росія, і пообіцяти нашій державі потужну економічну допомогу, якої потребує Україна.

Крім того, координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що на саміті очільників країн G7 будуть зроблені конкретні кроки для того, щоби посилити ізоляцію РФ.

Також стало відомо, що президент України Володимир Зеленський також вирушить до Хіросіми, щоб особисто приєднатися до лідерів країн “Великої сімки” (G7).