Наприкінці червня українські спецслужби затримали на території самопроголошеної “ДНР” колишнього “командира ППО” міста Сніжне Володимира Цемаха.

Цемах був затриманий у своїй квартирі в місті Сніжне 27 червня, після чого був переправлений через лінію зіткнення на територію, контрольовану українською армією, повідомляє ВВС Україна з посиланням на слова адвоката і доньки Цемаха.

Офіційні українські інстанції цю інформацію не підтверджують і не коментують.

Родичі припускають, що зацікавити українських силовиків Цемах міг тому, що поруч неподалік від Сніжного 17 липня 2014 року був збитий малайзійський “Боїнг”, а сам він служив у проросійських формуваннях “ДНР”.

За словами адвоката, 28 червня Цемаха доправили до Києва, а 29 червня Шевченківський райсуд столиці ухвалив рішення про його арешт на два місяці.

19 червня Міжнародна спільна слідча група з розслідування катастрофи МН17 офіційно назвала причетних до збиття малайзійського Boeing-777.

Це громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці “ДНР”, а також троє громадян РФ: полковник ГРУ Генерального штабу Збройних сил РФ, очільник “ГРУ ДНР” Сергій Дубинський, якого вважають організатором бойового застосування установки “Бук”; підполковник запасу російських ПДВ Олег Пулатов, причетний до перевезення “Бука”, який займався організацією охорони району падіння уламків збитого літака; Ігор Гіркін – відставний офіцер збройних сил РФ, колишній полковник ФСБ, активний учасник російської збройної агресії в Україні.