Підозрюваного у підготовці нападу на активістку Катерину Гандзюк Олексія Левіна затримали в одній із країн Європейського союзу. Місцеві правоохоронці його допитали, а згодом відпустили, оскільки Служба безпеки України відмовилася подавати документи на його екстрадицію. Про це у Facebook повідомив адвокат голови Херсонської облради Мангера Андрій Мурашкін.

“Минулого тижня сталося те, чого так довго вимагали активісти групи “Хто замовив Катю Гандзюк?”: Олексій Левін був затриманий поліцією однієї з країн ЄС в рамках договору про надання правової допомоги з Україною. Відразу ж після затримання Левіна, генеральний прокурор Луценко заявив про те, що до кінця тижня Мангеру буде пред’явлено звинувачення і справа передана до суду…Українська СБУ повідомила, що не подаватиме документи на його екстрадицію – без пояснення причин. В результаті, сторона, що його затримала була змушена відпустити Олексія на свободу, пише Мурашкін.

Сам же Левін заявив правоохоронцям про політичне переслідування в Україні та попросив йому надати статус біженця.

13 серпня 2019 року Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк з’явився новий свідок. 31 липня 2018 року Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою, а 4 листопада вона померла у лікарні. Того ж дня поліція змінила кваліфікацію справи з замаху на злочин на умисне вбивство. У справі було п’ятеро затриманих.