20 вересня з’явився текст законопроекту про ринок землі.

Документ опублікували на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.

Документом пропонується, що набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть громадяни України, українські юридичні особи, а також територіальні громади та держава, пише “НВ. Бізнес”

“Іноземці та особи без громадянства можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення в порядку спадкування за законом, але зобов’язані здійснити їх відчуження протягом одного року з дня набуття права власності”, йдеться в документі.

Сукупна площа земельних ділянок, які перебувають у власності громадянина або юридичної особи України (з урахуванням пов’язаних осіб) в межах однієї області не повинна перевищувати 15% земель сільськогосподарського призначення такої області та 0,5% земель сільськогосподарського призначення України.

“Порушення вимог цієї частини є підставою для відмови у державній реєстрації права власності на земельну ділянку”, вказано в законопроекті.

Пропонується, що “переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення має її орендар, за умови сплати ним ціни, за якою вона продається”.