Рада вже отримала свою оцінку від суспільства, є серйозний запит на оновлення парламенту. Указ президента про розпуск є законним та логічним.

Про це заявив політичний експерт Арсеній Пушкаренко в ефірі NewsOne.

“Рішення про розпуск Ради було політичним, але в рамках правового поля. У березні цього року Київський апеляційний суд звертався до Верховної Ради з вимогою надати список коаліції, але спікер Андрій Парубій не виконав рішення суду. Указ президента конституційний, адже ми всі прекрасно розуміємо, що в 2016-му році з коаліції вийшли три фракції Радикальна партія, “Батьківщина” і “Самопоміч”. На той момент у БПП і “Народному фронті” не було 226 голосів, тобто кількісного складу більшості не було. Згідно з чинним законодавством, коаліція складається виключно з депутатських фракцій, а не окремих депутатів. Відповідно, указ про Розпуск є законним та логічним”, – аналізує Пушкаренко.

“Зараз більшість парламентських політичних сил не пройдуть до наступного скликання. Ці кілька місяців не мають жодного значення, тому що є запит суспільства, парламент вже свою оцінку отримав. За тими соціологічними дослідженнями, які ми бачимо, фактично, йде запит на оновлення цього парламенту”, – стверджує експерт.

“Суспільство хотіло перезапуску парламенту і оновлення Зеленський не став домовлятися з кимось чи торгуватися. Ющенко таку можливість мав у 2006-му році, але пішов на “договорняки” з Симоненком, Морозом і закінчив так, як закінчив. Зеленський на сьогодні намагається виправдовувати ту довіру, яку йому надали. А це 73 відсотки виборців”, – акцентував Пушкаренко.

“Якщо президент отримає більшість або велику кількість мандатів, ті вольові рішення, які на сьогодні від нього чекають, зможе приймати через Верховну Раду”, – стверджує він.

21 травня президент Володимир Зеленський опублікував указ про розпуск парламенту. Позачергові вибори до Верховної Ради відбудуться 21 липня.

24 травня група народних депутатів із фракції “Народний фронт” надіслали до Конституційного суду подання про неконституційність розпуску парламенту.