Попри військовий стан в окупованих регіонах України, у кремлі обговорюють можливість провести там вибори у 2023 році.

Про це пишуть «Ведомости» з посиланням на джерела в «Єдиній росії» та окупаційній владі одного з регіонів, повідомляє Mind.ua.

Закон про воєнний стан прямо забороняє проводити вибори на території, де його запроваджено. Проте чиновники обговорюють можливість з юристами провести вибори в окупованих регіонах України – Донецькій, Луганській, Херсонській та Запорізькій областях, навіть якщо військовий стан збережеться до вересня 2023 року, сказало джерело.

Вибори в окупованих регіонах обов’язково проведуть, щоб продемонструвати легітимність влади, каже співрозмовник, близький до російської держдуми. Цим, за його словами, займається управління президента рф із внутрішньої політики. «Зараз це головне завдання управління, як і інтеграція територій», – сказав він.

При цьому підбір кандидатів у депутати окупованих регіонів ще не почався. За його словами, це питання найближчих місяців і воєнний стан не позначиться на проведенні виборів.

У кремлі, найімовірніше, зроблять ставку на місцевих політиків і громадських діячів, каже джерело, близьке до держдуми рф. «Таких не завжди просто знайти», – додає він.

Росія анексувала Донецьку, Луганську, Херсонську та Запорізьку області у вересні. З 23 до 27 вересня на території колишніх українських регіонів пройшли референдуми. Влада Євросоюзу та США засудила анексію регіонів України, а в ООН оголосила проведене голосування нелегітимним.