Більше половини бойової морської авіації Росії у Чорному морі виведено з ладу внаслідок вибухів на авіабазі Саки у кримському селищі Новофедорівка.

Про це на брифінгу розповів неназваний «західний чиновник», повідомляє The Guardian. BBC уточнює, що під цим виразом зазвичай мається на увазі представник британської розвідки, інформує Екcперт.

Говорячи про контрнаступ України на півдні країни, він назвав перспективи незрозумілими: «І Україна, і Кремль вступають на незвідану територію».

За оцінками Лондона, Росія відчуває нестачу військового контингенту в Херсоні та на захід від Дніпра. Вона має понтонні мости та дві поромні переправи для доставки підкріплення, попри пошкоджені головні мости. Але вони «не такі ефективні» для поповнення резервів, зазначив чиновник.

Представник розвідки додав, що Запорізька АЕС «має бути в змозі протистояти ударам прямим наведенням», а Росія використовує її для «створення інформаційного фону».

Будівля, за його словами, побудована настільки міцно, що витримала б падіння цивільного авіалайнера. Занепокоєння у Лондоні викликають можливі проблеми з охолодженням через можливу втрату резервної електрики.

Територія Запорізької АЕС зазнає обстрілів з початку серпня. Росія робить це для тиску на Захід, випрошуючи перемовин про припинення вогню, а також з метою безпідставної дискредитації української армії.

Один із шести енергоблоків на станції зупинено, потужність ще двох — знижена. Керівництво МАГАТЕ намагається узгодити з Росією, Україною та ООН поїздку на АЕС для оцінки ситуації.