Росія будь-що прагнула усунути від влади в Молдові олігарха Влада Плахотнюка. Європа на це погодилася, бо, заявляючи прозахідний курс, він діяв на шкоду ­демократії у країні, каже політолог Діоніс Ченуша, 35 років.

Якби коаліцію сформували не останнього дня, політичної кризи не було б. Чому цього не зробили вчасно?

 Три місяці після парламентських виборів соціалісти безуспішно вели переговори паралельно з АКУМ і демократами. Усе йшло до позачергових виборів. Соцопитування показували: розклад сил у 101-місному парламенті буде практично такий самий 35 мандатів у соціалістів, 30 у демократів, 26 в АКУМ і 5 у партії “Шор”. Трійці лідерів усе одно доведеться домовлятися.

В останній момент соціалісти пішли на коаліцію з АКУМ. Це тактичний союз, щоб уникнути позачергових виборів і очистити владу від Плахотнюка. Той керував не тільки парламентом й урядом, а й судовою і правоохоронною системами.

Демократи опиралися, але не мали підтримки ні ЄС, ні Росії, ні США. Наостанок вилили пресі компромат на соціалістів. Виплило, що ті пропонували в переговорах про коаліцію угоду, в якій була й федералізація. Йдеться про повернення Придністров’я в склад Молдови з можливістю контролювати зовнішній курс країни. Так Росія могла б не допустити вступ в ЄС і НАТО. Те ж саме хоче зробити з Донбасом в Україні.

Чому раптом соціалісти погодились?

 Найімовірніше пояснення тиск Москви. Вона хотіла позбутися Плахотнюка. Із ним важко було домовитися.

Що проти нього мав Захід?

 Демократи виступали за рух у ЄС, але монополізували владу в країні. 2017-го змінили виборчий кодекс із пропорційної системи на змішану з мажоритаркою. Відмінили торік результати виборів мера Кишинева, коли виграв представник опозиції. Брюссель злився, що за проєвропейською риторикою йдуть авторитарні дії.

Чи великий ризик посилення впливу Росії у Молдові?

 Він є. Соціалісти і президент Додон щодня говорять, що треба покращувати відносини з Москвою. Та підіграє йому. До кінця другого кварталу цього року у нас перемир’я в економічній війні. Росіяни дозволили продавати частину молдавських продуктів на своєму ринку. Спокушають відміною заборони на експорт овочів, фруктів і вина.

Кремль почав економічно тиснути, коли Молдова 2014 року підписала Угоду про асоціацію з ЄС. Робитиме це й далі. Але тепер Кишинів експортує до Європи 70% своїх товарів. РФ втратила роль головного ринку збуту. Її місце зайняла Румунія.

Наскільки стабільний новий уряд?

Популярні новини зараз

У столиці няня-пенсіонерка штовхала та била дівчинку по обличчю, через те, що вона засинала в автобусі

Ще одна парафія Броварського району Київщини приєдналась до ПЦУ

₴9,7 млрд — саме стільки було виділено урядом на захист Трипільської ТЕС

Начальника Солом'янського РТЦК перевели до бойового підрозділу через скандал з повісткою для журналіста "Слідство.Інфо"

Показати ще

 Президент Ігор Додон заявив, що уряд може протриматися не півроку-рік, як прогнозують, а до кінця терміну парламенту, чотири роки. Думаю, проблеми почнуться вже восени, коли треба буде домовитися з Росією про газові поставки. РФ може влаштувати політичну кризу будь-якої миті.

Зараз очищують від людей Плахотнюка всі гілки влади. Працюють над змінами до закону, щоб легше замінити прокурора. Йде реформа Центральної виборчої комісії, щоб чесно провести в жовтні місцеві вибори. Змінили директора Антикорупційного центру. Прийняли в першому читанні закон про повернення до пропорційної виборчої системи. Створили в парламенті комісію з розслідування приватизації з 2013 року. Аеропорт Кишинева та інші об’єкти продали зі збитками для бюджету. Розслідують крадіжку $1 млрд із казни.

Конституційний суд дискредитував себе. Проте не думаю, що новий уряд здатний на ґрунтовну реформу. Тепер юстиція працюватиме на нову владу, як раніше на демократів. Суспільство вимагає професійного і незалежного суду. Але все залежатиме від тиску Євросоюзу прив’язки фінансової допомоги до успіху реформ. Нова влада повинна створити чесні та прозорі правила гри. Встановити інституції, які розвиватимуть країну незалежно від політичних обставин. Натомість зосередилася на помсті.

Водночас уряд намагається відновити фінансову допомогу ЄС понад 100 млн євро. Це багато: ВВП Молдови $810 млрд. Владі бракує грошей, під загрозою соціальні виплати. А там один крок до бунту.

Які уроки для України з подій у Молдові?

 Для стабільного розвитку пострадянської країни потрібна нормальна виборча система. У Молдові, Україні та Грузії останні вибори відбулися за змішаною. Люди потрапили до парламенту за мажоритарними округами “за гречку”. Зараз в Україні історія може повторитися. Від зміни законодавства на відкриті виборчі списки у пропорційній системі залежатиме якість депутатів у Верховній Раді.

Ми показали, чому така важлива незалежність судової влади. Рішення щодо конституційності указу президента Зеленського по дострокових виборах викликає сумніви відносно незалежності українського Конституційного суду.

Слабка боротьба проти корупції б’є по легітимності влади в очах громадян. Скептицизм суспільства шкодить реформам.

У Росії є свої політичні гравці в пострадянських країнах. За будь-якої нагоди посилить уплив цих людей, спробує змінити зовнішній курс.

Яким є молдовське суспільство?

 Розділене на проросійський та проєвропейський табори. 45% за ЄС. 40% за Росію. Кілька відсотків різниці міняються місцями залежно від того, наскільки сильно дискредитує себе влада, яка йде під лозунгами “за Євросоюз” чи “за Росію”. Так за час правління демократів підтримка прозахідного курсу впала. ЄС асоціюється із заможністю. Коли при владі прозахідні партії, а країна далі бідна, це ставить під сумнів ідею руху до Європи. Середня зарплата в Молдові десь $280, а пенсія $50. Коли нема чого їсти, виборця легко купити за гречку чи картоплю.

Є невеликий ріст економіки 3,9% на рік. Вона сильно залежить від зовнішньої торгівлі. Також від грошей діаспори та трудових мігрантів з ЄС і Росії. Це $1,5 млрд на рік 15% ВВП країни. Населення Молдови 3,5 млн осіб. Міграція чи не найбільша проблема. Друга корупція. Маленький грошовий пиріг ще й несправедливо ділять.

Як молдавани ставляться до війни в Україні?

 Опитування робили ще 2014-го. Були спантеличені. 26% казали, що дії Росії у Криму законні, a 39% незаконні. Решта не визначилась. Тоді у нас була агресивна російська пропаганда. Зараз вона слабша. Погляди на події в Україні співпадають із тим, кого обирають ЄС чи Росію. Тож 50 на 50.

Олігарх Плахотнюк утік із країни

У Молдові протягом 815 червня змінилася влада.

Через три місяці після виборів проєвропейський блок АКУМ і проросійська Соціалістична партія створили коаліцію. Прем’єром стала лідер АКУМ Майя Санду. Її поперед­ник Павло Філіп відмовлявся віддавати владу. Він представник “Демократичної партії” найбагатшої людини країни Влада Плахотнюка. Підконтрольний олігарху Конституційний суд оголосив, що коаліція незаконна, і відсторонив від влади президента-­соціаліста Ігоря Додона, зробивши Філіпа виконуючим його обов’язки.

Уряд Санду визнали Брюссель, Вашингтон і Москва. Після переговорів зі США Демпартія відмовилася від влади, а Плахотнюк і його соратники втекли із країни. КС скасував свої рішення.

Україна успішніша в торгівлі

 Для докорінних змін у наших країнах мають минути щонайменше два електоральні цикли, тобто понад 10 років. Україна успішніша за Молдову в торгівлі. Продаєте різноманітніші товари, ефективно підтягуєте їх до вимог Євросоюзу. У цьому ви чемпіони серед країн, які підписали Угоду про асоціацію з ЄС, говорить політолог 35-річний Діоніс Ченуша.

Він експерт із угод про асоціацію та зону вільної торгівлі Євросоюзу з Молдовою, Україною та Грузією. Працює в кишинівському аналітичному центрі “Експерт-груп”. Освіту здобув у Молдовському державному університеті і варшавському Європейському коледжі. Зараз живе у німецькому Гессені. У тамтешньому університеті здобуває ступінь кандидата наук із політології.

 Система держзакупівель “Прозорро” економить гроші вашій казні. У нас лише намагаються впровадити схожу, продовжує. В Україні на крок попереду інституції боротьби з корупцією. Створений Антикорупційний суд, непогано працює НАБУ. Можливо, Україна в цьому стане моделлю для нас. Молдова успішніше користується безвізом. У нас активніший захист прав людини і краща боротьба з контрабандою.

Діоніс Ченуша народився 18 листопада 1983-го у молдовському місті Фалешти. Захоплюється літературою, подорожами. Улюблені книги “Ферма тварин” Джорджа Орвелла та “Дипломатія” Генрі Кіссенджера. Неодружений.