Для проведення інформаційних операцій росіяни створювали свою мережу за кордоном ще до початку широкомасштабної збройної агресії. Спецслужби країн-партнерів до нині виявляють людей, які є або агентами РФ, або ж “агентами впливу” РФ.

Про це РБК-Україна розповів представник ГУР Міноборони Андрій Черняк.

“Вони (росіяни, – ред.) працюють із засобами масової інформації для проведення інформаційних операцій, як, наприклад, про вигаданий продаж Україною західного озброєння або застосування нашими Збройними силами “брудної бомби”, – зазначив співрозмовник.

За словами Черняка, росіяни дуже зацікавлені в тому, щоб перекрити шляхи постачання зброї від наших партнерів, адже розуміють, що без їхньої військово-технічної допомоги Україні буде дуже тяжко.

“На фінансування саме цієї інформаційної кампанії щодо протидії надходженню зброї росіяни витрачають мільйони доларів. Вона масштабна і поки неефективна. Проте країна-терорист не полишає спроб чинити вплив на країни Європи, зокрема Великобританію, на німецьке суспільство”, – пояснив представник ГУР.

Він уточнив, що росіяни намагаються унеможливити надходження зброї до України будь-якими способами. Залучені й космічна розвідка, і агентурна мережа, і всі засоби політичного та економічного шантажу.

“Інформаційні атаки через ЗМІ – це лише одна зі складових широкомасштабної інформаційної операції з дискредитації України перед західним світом”, – сказав Черняк.