Парламентська виборча кампанія на фінішній прямій. Головними новинами останньої декади перед днем виборів стали два рішення. Парламент ухвалив Виборчий кодекс із відкритими списками. А президент Володимир Зеленський скасував військовий парад на День Незалежності свято гордості за українську армію і ­наших воїнів.

Це ще один штрих до портрету президентської ­команди. Для них ідеали Майдану, українська мова, сильна армія, що диктує свої умови на Донбасі це те, що нібито “роз’єднує” країну, що “потрібно винести за дужки”.

Через непрофесіоналізм і байдужість нової владної команди з Росії зняли санкції в ПАРЄ. На саміті “Великої сімки” в японській Осаці іноземні партнери США, Німеччина, Франція почали обговорювати українське питання з президентом РФ Путіним без консультацій із Києвом. Уперше за п’ять років був порушений принцип “нічого про Україну без України” його завжди домагався Петро Порошенко.

Крім поразок на міжнародній арені, руйнуються українські здобутки і всередині країни. Реваншисти з обох “опоблоків” скасовують результати декомунізації. Голова Офісу президента Андрій Богдан хоче переглянути закон про державну мову і просуває російську як регіональну. На посади голів ОДА призначаються родичі і бізнес-партнери сепаратистів. В Україну масово повертаються політики-втікачі з табору Януковича. Президент Зеленський пропонує “люстрацію влади Майдану” з подачі Андрія Портнова юриста антимайдану, який через свого друга Богдана негласно керує Банковою. Здається, ще трохи, і в Україну повернеться Азаров.

Реванш перестав бути агітаційною страшилкою він має імена і номери законопроектів.

Патріотичний електорат той, що проти медведчуків, портнових, вілкулів мобілізується навколо партії “Європейська солідарність”. Бо це єдина проукраїнська державницька політична сила, яка може протистояти проросійським реваншистам і долає 5-відсотковий бар’єр.

Соціологія показує: за два тижні до голосування відбувся перелом в електоральних настроях. Партія Петра Порошенка вийшла на друге місце, обігнавши “Опозиційну платформу За життя” Медведчука-Бойка. У “ЄС” 10,1% підтримки виборців, які визначилися. В ОПЗЖ 9,3%. Такими є результати опитування дослідницького агентства Info Sapiens, більшість спеціалістів якого раніше працювали в авторитетному агентстві GfK-Україна.

На першому місці з 45,2% залишається президентська “Слуга народу”. А ось “Сила і честь” Ігоря Смешка, “Громадська позиція” Анатолія Гриценка, “Свобода” з об’єднаними націоналістами не набирають 5%. Голоси їхніх прибічників розпорошаться між переможцями виборів, тобто підуть і до скарбничок Зеленського та Медведчука.

Зростання рейтингу партії Порошенка означає, що українці зрозуміли: загроза втратити державницькі надбання попередніх п’яти років реальна. З вектором розвитку, який заявив Зеленський, сама незалежність України в перспективі може опинитися під сумнівом.

У наступному парламенті значення матиме кожен мандат. Адже у ВР є ймовірною й одноосібна більшість “Слуги народу”, і конституційна більшість прибічників ­Зеленського з ідео­логічними партнерами. А значить, така коаліція матиме змогу взятися за зміни до Конституції. “Слуги народу” вже їх окреслили це і двопалатний парламент, а отже, можлива федералізація, і регіональна російська мова, і скасування законів про державну мову, і квоти на ТБ й радіо, особливо незручні для бізнесу “Кварталу”.

Ментально проросійський парламент може прибрати з тіла Конституції європейську та євроатлантичну інтеграцію, скасувати децентралізацію, інші важливі реформи, зрештою, і Виборчий кодекс із відкритими списками, такими зусиллями проведений минулого тижня через ВР спікером Андрієм Парубієм, другим номером у списку “ЄС”.

Тому місія українського виборця 21 липня провести у парламент велику державницьку фракцію, здатну захистити здобутки останніх п’яти років. Фракцію сильну й ідеологічно, й фахово, і, можливо, фізично. А військові, волонтери, майданівці найширше представлені у списку “Європейської солідарності”. “Добро має бути з кулаками”, зауважує Петро Порошенко.

 Хочуть на 100 тисяч скоротити армію хіба ми дозволимо їм це зробити під час війни? Хочуть заборонити армії стріляти у відповідь це означає перетворити наших воїнів у полонених на лінії фронту. Це називається реванш, наголосив Порошенко. Єдиний вихід 21 липня голосувати за наш “парламентський спецназ”, партію “Європейська солідарність”. І коли в парламенті будуть Михайло Забродський, Олексій Петров, Андрій Карпов “Полтава”, Яна Зінкевич, яка заснувала “Госпітальєри”, інші добровольці, ветерани і волонтери я впевнений, ми нікому не дозволимо завдати армії удар у спину.

Популярні новини зараз

Водопілля у столиці цьогорічний оновило рекордний рівень — КМВА

Мер Гамбурга прибув до Києва

Начальника Солом'янського РТЦК перевели до бойового підрозділу через скандал з повісткою для журналіста "Слідство.Інфо"

У Києві звільнять директора Льодового стадіону, який замовив тендер на ₴308 млн

Показати ще

На “Марш волі” вийдуть сотні захисників

Бойовий генерал ­Михайло ­Забродський, командувач ­Десантно-штурмових військ і екс-комбриг 95-ї бригади очолить парад українських військових і ветеранів 24 серпня.

Після скасування Зеленським параду на День Незалежності альтернативний марш на Хрещатику ініціювали учасники бойових дій, які балотуються за списком “ЄС”.

Вийти на “Марш волі” зголосилися сотні українських захисників.

 Ми не дамо знищити дух українського воїнства, завдяки якому Україна перемагає російську агресію, каже ветеран АТО Роман Кулик.