Керівник партії “Слуга народу” Дмитро Разумков натякнув на “діалог” щодо “глибшого” використання російської мови на Донбасі.

“Те, що може бути діалог щодо більш глибокого використання російської мови, ніж на інших територіях країни, – так, це можливо. Це відповідає Європейській хартії про мови, не суперечить українській Конституції”, сказав він в інтерв’ю “РБК-Україна”.

Водночас Разумков зазначив, що “єдиною державною мовою в нашій країні є українська” і це “червона лінія”, яку окреслив президент Володимир Зеленський.

За словами керівника “Слуги народу”, розширення використання російської є одним зі шляхів “вирішення” проблеми закінчення війни та реінтеграції жителів Донбасу.

“Я вам зараз не можу запропонувати широкий перелік опцій, які ми можемо імплементувати, на жаль. Але я думаю, що на якийсь діалог ми повинні будемо йти. Це не порушує національні інтереси і у жодному разі не ставить під сумнів питання про державну мову”, сказав політик.

Статус регіональної для російської мови на Донбасі пропонує надати голова Офісу президента України Андрій Богдан. Водночас заявив, що виступає проти другої державної мови в Україні.

“Особисто моя думка: я б дозволив Донецьку і Луганську державну українську, регіональну російську і за умови, що після цього вони територія України”, каже політик.