Верховна Рада 8-го скликання виявилася досить імпотентною.

Так для Gazeta.ua оцінив 5-річну роботу парламенту політтехнолог Олексій Ковжун.

Серед ознак “імпотентності” Ради Ковжун називає затягування заслуховування звіту та підписання рекомендацій щодо тимчасової слідчої комісії з нападів на активістів, зокрема Катерину Гандзюк.

“Його переголосовували 7 разів”, зазначає Ковжун.

Ще однією ознакою політтехнолог називає затягування вирішення ситуації з телеканалами “промосковського напрямку”.

“Аж ніяк, аж під кінець, на останніх засіданнях Парубій рекомендував засідання РНБО щодо телеканалів промосковського напряму. І знову ж таки усе, що відбувається перед виборами, це все про вибори. Це вони перекидали гарячу картоплину з однієї руки на іншу, тобто з однієї команди на другу, і це було зроблено в останню хвилину. До того Рада фактично ігнорувала існування каналів, з екранів яких несуться прямі виклики українській державності. Зараз ходять чутки щодо переходу “Інтера” до тієї самої групи власників (до оточення Медведчука ред. Gazeta.ua), тоді ми зможемо говорити, що якась група інтересів фактично привласнила собі монополію на тлумачення реальності для українських громадян”, каже Ковжун.

“Перемогами” в роботі Ради є ухвалення закону про функціонування української мови як державної та новий виборчий кодекст, вважає експерт.

“Рада нарешті визнала, що вода є водою, земля є землею, а українська мова є державною. Це особливо важливо, бо в цей час у Нью-Йорку ООН проводить засідання щодо закону про українську мову на прохання Росії. Це показує нам, що визнання таких істин, як 2+2=4 є дуже важливим і ми справді маємо це визначати.
Другий за важливістю закон, але з невеличкою свинею, це новий виборчий кодекс. Свинею є те, що він почне діяти з 2023 року. “Перемогою” закону є відкриті списки. Вони геніально замінюють усю цю мажоритарку, гречкосійство, дитячомайданчикобудування і виходить більше адекватної представницької функції”, зазначив Ковжун.

12 липня відбулося останнє пленарне засідання 10-ї сесії Верховної Ради VIII скликання. Менш як за тиждень, 21 липня, в Україні пройдуть позачергові парламентські вибори, які ініціював президент Володимир Зеленський.

Спікер парламенту Андрій Парубій пообіцяв, що у випадку загрози перед країною збере Верховну Раду на позачергове засідання.