Верховна рада ухвалила у першому читанні законопроект про правовий статус та соціальні гарантії осіб, незаконно позбавлених волі, заручників, або засуджених на тимчасово окупованих територіях України та за її межами.

Реалізація положень законопроекту потребує додаткових витрат з державного бюджету, зокрема на покриття витрат на виплату одноразової допомоги заручникам, іншим звільненим з полону особам, пише “РБК-Україна”

“Однак обчислити розміри таких витрат буде неможливо з урахуванням непередбачуваної динаміки звільнення з неволі відповідних осіб. Розмір допомоги буде встановлюватися Кабінетом міністрів (з огляду на фінансову спроможність держави)”, – сказано у пояснювальній записці.

Витрати будуть здійснюватися з резервного фонду держбюджету.

Кабінет міністрів почав виплати сім’ям українських політв’язнів. Близько 60 сімей політв’язнів Кремля – ​​українців і кримських татар – отримали таку допомогу від Міністерства з питань тимчасово окупованих територій у вигляді виплат на юридичний супровід в розмірі 100 тис. грн.

У вересні 2018-го ВР розблокувала нарахування соціальної підтримки сім’ям політв’язнів. Йдеться про виплату 96 млн грн.

Військова агресія Росії проти України триває 6-й рік.

4060 українських військових і добровольців загинули на війні з 2014-го. Поранення отримало майже 10 тис. людей. Зниклими безвісти вважають 410 осіб.

12  800 мирних жителів на Донбасі загинули. Поранення отримали 24 тис. осіб. 2 млн людей змушені були виїхати з регіону.