Працівниці медіасфери оприлюднили відкрите звернення проти сексизму, адресоване до нардепів, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Станом на 17 годину 21 серпня його підписали 100 журналісток.

Звернення починається із засудження слів майбутнього депутата від “Слуги народу” Максима Бужанського, який обізвав журналістку НВ Ольгу Духнич.

“Відсутність вибачень від політика, а також двоякі пояснення партії “Слуга народу” в мережі Фейсбук, які з одного боку засуджують дії однопартійця, а з іншого виправдовують такі дії як реакцію на “оціночні судження”, викликають сумніви в тому, що такі вислови чи дії представників / представниць органів влади більше не повторяться”, ідеться в тексті.

“Хамство, панібратство, зневага та сексизм у жодному разі не можуть бути елементами комунікації представників та представниць влади й медіа”.

Також згадані випадки сексистських чи інші образливих висловлювань з боку п’ятого президента Петра Порошенка, Володимира Зеленського та керівника його Офісу Андрія Богдана.

Медійниці висувають 4 вимоги:

– Розробити і впровадити етичний кодекс, який би забороняв сексизм та передбачав відповідальність депутатів і депутаток різних рівнів, політичних партій та інших працівників і працівниць державних органів за його використання.

– Розробити і впровадити рекомендації щодо боротьби із сексизмом у діяльності цих інституцій і забезпечити належні ресурси для таких заходів.

– Верховній Раді України запровадити законодавство, що забороняє сексизм у ЗМІ й заохочує моніторинг і виконання таких заходів.

– Забезпечити навчання народних депутатів та депутаток із базового курсу з прав людини і свобод та спеціальних дисциплін, що висвітлюють гендерну рівність, наголошують на важливості несексистської поведінки під час роботи.