Пилова буря, яка накрила Київ у вівторок, 22 червня, прийшла в Україну з Середньої Азії. Через кліматичні зміни та людську діяльність подібні надзвичайні явища стають все частішими.

Про це на своїй сторінці у Facebook розповів депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

«У квітні минулого року у Києві теж спостерігали пилову бурю. Тоді це пояснювали аномально довгою відсутністю опадів. Вітер здіймав у повітря хмари часток пересушеного ґрунту і відносив на великі відстані. Ще рік тому для Києва це було незвичним явищем, але, як бачимо, пилові бурі стають нормою», – сказав Костянтин Яловий.

Він нагадав, що цього року пилова завіса накрила столицю 22 червня. У понеділок її спостерігали у Полтавській та Чернігівській областях. А у вівторок вдень на погіршення видимості та пил у повітрі почали скаржитися й у Києві. При цьому запаху диму не відчувалося.

У розмові з журналістами BBC News Україна метеорологи припустили, що причиною явища можуть бути пилові бурі у Середній Азії. Згодом у КМДА уточнили, що за даними супутникових спостережень, над частиною України зафіксували пилову бурю «Астраханський суховій», яку принесло з півдня Росії. У ДСНС пообіцяли, що рівень концентрації пилу в повітрі знизиться до норми уночі, 24 червня.

«Рятувальники запевняють що пилова буря цього разу здоров’ю людей не загрожує. Але якщо вона продовжуватиметься, мешканцям варто подбати про найпростіші заходи безпеки. Громадянам, які страждають на хронічні захворювання дихальних шляхів та схильні до алергічних реакцій, краще залишатися у приміщенні та зачиняти вікна, а пересуваючись містом, брати з собою чисту воду та одягати захисну маску чи респіратор», – порадив Яловий.

За його словами, кількість ураганів, посух та пилових бур в Україні надалі лише зростатиме. Основні причини – кліматичні зміни, а також людська діяльність.

Яловий навів дані продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, згідно з якими, у 2017 році Україна посідала перше місце у світі за кількістю розораних земель.

«Без природного рослинного покрову, розорані ґрунти швидко втрачають вологу і піддаються ерозії. Це є одною з причин виникнення пилових бур. Схоже, що тепер українцям доведеться звикати до цього природного явища», – зазначив Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:

За телефоном: +380 97 937 86 22.

Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.