Зібране почесним патріархом Філаретом засідання священнослужителів не може називатися “синодом Української православної церкви Київського патріархату” і не має наслідків.

На цьому наголосив архієпископ ПЦУ Євстратій Зоря на брифінгу.

“Зібрання не може трактуватися як помісний собор Української православної цекви Київського патріархату. Правдивий помісний собор Української православної цекви Київського патріархату відбувся 15 грудня 2018 року у храмі Малої Софії… Це рішення було ухвалене усвідомлено, добровільно, із розумінням наслідків. Було ухвалене рішення про припинення діяльності Української православної церкви Київського патріархату шляхом приєднання до Православної церкви України. Таким чином від 15 грудня Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна церква припинили окреме існування і надалі є єдиною помісною Українською православною церквою”, – сказав Зоря.

Він зазначив, що сьогоднішнє зібрання проходило за запрошеннями, присутні не були делеговані.

“Ніяких наслідків для Православної церкви України це зібрання не має ні юридичних, ні канонічних. Це просто зібрання за особистою волею почесного патріарха Філарета”, – сказав Зоря.

Митрополит Епіфаній збирає на понеділок, 24 червня, синод ПЦУ. Там планують “дати оцінки всім цим подіям”.

“Усі особи, які у такий своєрідний спосіб будуть набувати єпископського достоїнства у цій виокремленій структурі, не повинні розраховувати на те, що потім вони зберуться, прийдуть до єдиної Помісної православної церкви і в ній будуть єпископами”, – додав Зоря.