В Чорному та Азовському морях з початку бойових дій масово гинуть дельфіни. На узбережжях України та Туреччини вже знайшли понад сотню загиблих афалін, білобочок та морських свиней. Вони з’явились після загострення воєнної ситуації. Про загибель цих тварин також повідомляють у Румунії, Болгарії, рф та Грузії.

“Така кількість загиблих мешканців моря є аномально, наголошують екологи. Адже знайдені особини – лише частина всіх загиблих дельфінів. Раніше за рік від рук браконьєрів гинуло до 500 цих тварин. Зараз характер пошкоджень говорить про нові причини смерті”, – пише на своїй сторінці у Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Він повідомив, що науковці розглядають чотири чинники масового мору морських тварин:

  1. Потужні гідролокатори, які використовують кораблі росіян, викликають у дельфінів гостру акустичну травму. Потрапляючи в зону впливу приладів, внутрішнє вухо тварин травмується, виникає крововилив. Дельфін гине або від больового шоку, або втрачає орієнтацію у просторі. В такому стані вони часто викидаються на берег.
  2. Бомбардування Маріуполя та замінування акваторії Чорного моря – ще одна причина загибелі морських тварин. Окрім поранень, гучні вибухи дезорієнтують дельфінів, вони втрачають здатність полювати. В Болгарії виявили кілька знесилених особин, деякі з яких мали опіки від вибухів бомб або мін. За оцінками експертів, які їх оглядали, тварини не їли щонайменше 10 днів.
  3. Отруєння води. Паливо, що витікає з пошкодженої техніки та хімікати, які потрапили в моря з затонулих кораблів та знищеної “Азовсталі”, призводять до опіків та загибелі всього живого в акваторії.
  4. Хвороби. Екологи повідомляють про масовий мор риби і підвищення температури води. Через пошкодження очисних споруд, у море потрапляють тонни стічних вод з небезпечними бактеріями, які можуть спричинити епідемію серед всієї водної фауни, зокрема і серед дельфінів.

Костянтин Яловий зазначає, що один висновок є спільним для всіх біологів: загибель дельфінів є сигналом про негативний вплив на всю екосистему моря. Через бойові дії науковці не можуть провести дослідження в Україні, це небезпечно. Водночас морські біологи з Європи намагаються отримати доступ до зразків з Чорноморського регіону, щоб провести аналізи і зрозуміти, що відбувається.

“За приблизними підрахунками, у Чорному морі мешкають щонайменше 253 тисячі дельфінів трьох видів. І поки кораблі росіян продовжують блокувати нашу акваторію, морські тварини продовжують перебувати у небезпеці і спрогнозувати подальший розвиток подій неможливо”, – попереджає депутат Київради VIII скликання.

Світова спільнота стежить за ситуацією і готова взяти участь у відновленні після шкоди, яку росіяни завдали Чорному та Азовському морям. Інформацію про кожен випадок в подальшому нададуть міжнародним судам. Росіяни мають відповісти за варварське ставлення до природи!

Додаткова інформація та коментарі:

За телефоном: +380 97 937 86 22.

Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.