За попередніми підсумками голосування на проміжних виборах до Конгресу США республіканці матимуть більше місць у Палаті представників, ніж демократи.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на CNN.

Так, станом на сьогодні, в Сенаті – верхня палата Конгресу – у представників Республіканської партії 47 місць, що на одне більше, ніж у демократів (46) – із загальних 100 місць.

Місця в Палаті представників – нижньої палати Конгресу – отримали 192 республіканці та 167 демократів із загальних 435.

Проміжні вибори в США: попередні результати битви за Сенат і Палату представників

Представники Республіканської партії, як прогнозує Edison Research, забирають чотири місця демократів у Палаті представників, що на одне менше, ніж потрібно для забезпечення більшості, і таким чином, щоб отримати можливість блокувати повістку адміністрації президента Джо Байдена.

Втім, розрив може збільшитись ще більше в міру підрахунку голосів.

Депутатів до Палати представників висувають від кожного штату пропорційно до кількості населення. Склад повністю переобирається кожні два роки.

Третя частина Верхньої палати Конгресу оновлюється кожні два роки і голосування за кандидатури 35 сенаторів відбувається одночасно з виборами до Палати представників.

Згідно з попередніми результатами національного екзитполу, проведеного Edison Research для CNN та інших мереж новин, понад дві третини виборців, які проголосували за кандидатів у Палату представників, не хочуть, щоб президент Байден балотувався на другий термін у 2024 році.

Щодо колишнього президента Дональда Трампа, то дві третини незалежних виборців та понад 9 із 10 виборців-демократів ставляться до нього несприятливо. Трохи більш як три чверті виборців Республіканської партії мають позитивну думку.

Незалежні виборці становлять близько чверті електорату, тоді як виборці-демократи становлять приблизно одну третину, а виборці-республіканці – трохи більше ніж одну третину електорату.