У п’ятницю, 5 листопада, закінчується перший тиждень конференції ООН щодо зміни клімату (Сор-26).

Про що встигли домовитися світові лідери за цей час, написав на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, 40 країн світу в рамках саміту Сор-26 у Глазго пообіцяли відмовитися від вугілля. Серед них – Україна, Канада, Польща, В’єтнам та Чилі. Сторони зобов’язалися припинити інвестувати у вугільну галузь. Дедлайн відмови від вугілля – 2030 рік для багатих економік, та 2040 – для бідніших країн.

Як зазначив Яловий, 114 світових лідерів взяли на себе зобов’язання зупинити процес зникнення лісів та деградації земель до 2030 року. Ініціатива охоплює 85% світових лісів, площа яких становить понад 33 мільйони квадратних кілометрів і які поглинають близько третини всіх глобальних викидів CO2.

“100 країн світу, серед яких і Україна, зобов’язалися скоротити викиди метану в атмосферу на 30% до 2030 року. Джерелами викидів метану, зокрема, є вугільні шахти, негерметична нафтогазова інфраструктура (трубопроводи, свердловини), сміттєзвалища, сільське господарство”, – розповів Костянтин Яловий

За словами Ялового, Фінансовий альянс Глазго за нульові викиди, до якого входять 450 приватних компаній з 45 країн зобов’язались забезпечити понад 100 трильйонів доларів інвестицій в нові технології та проекти, потрібні для декарбонізації світової економіки до 2050 року.

“Саміт Сор-26 триватиме до 12 листопада. Під час конференції країни світу мають домовитися про спільні дії для утримання глобального потепління в межах 1,5 градуса до кінця століття”, – нагадав Яловий.
Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.