Напередодні парламентських виборів президент Володимир Зеленський займається виборчою кампанією.

Про це сказав публіцист Віталій Портинков.

“Коли раніше обирався парламент, громадяни принаймні могли собі уявити, хто очолить уряд. Тому що насправді всі ці питання, які зараз задають громадяни президенту, це питання, які треба задавати прем’єр-міністру. І щодо добробуту, і щодо тарифів, пенсійного забезпечення, реформ. Це все функція уряду. Президент до цього в принципі немає ніякого відношення. Функція президента – це армія, зовнішня політика, національна безпека, крапка.

Все те, чим зараз займається президент Зеленський, коли він їздить по лікарнях і роздає доручення, це взагалі немає ніякого відношення до його прямих конституційних обов’язків. Президент просто займається зараз виборчою кампанією своєї армії”, – сказав він.

При цьому у президентській політсилі досі не озвучують ім’я ймовірного прем’єр-міністра, зауважив публіцист.

“Хто буде прем’єр-міністр, якого пропонуватиме “Слуга народу”. Ніхто не знає. Ніхто не озвучує цієї пропозиції. В принципі, це було б головне, що зараз “Слуга народу” мала б сказати громадянам. Не просто, що вона збирається робити, а що уряд очолить ось така людина, яка буде реальним співробітником, сподвижником Зеленського. Яка і буде здійснювати всі необхідні реформи. Ніхто навіть гадки немає. За весь цей час була озвучена тільки одна президентська кандидатура – це міністр закордонних справ.

Була озвучена тільки одна президентська кандидатура – міністр закордонних справ

Ми не знаємо прізвища ймовірного прем’єр-міністра, міністра оборони, керівника СБУ. Зараз по-суті українцям пропонують проголосувати за чергового кота в мішку.

Очевидно, що головною силою у коаліції буде “Слуга народу”. І саме за нею буде посада прем’єр-міністра. Якщо подивитися на список депутатів, який пропонує “Слуга народу”, давайте скажемо чесно, там немає ніякого прем’єр-міністра. Значить якась людина з цього списку чи не з цього списку буде призначена главою уряду і буде вчитися бути прем’єр-міністром разом із президентом, який буде вчитися бути президентом. А українці будуть вчитися у державі, якою керують учні”, – сказав Віталій Портников в ефірі телеканалу “Еспресо”.

5 партій можуть пройти до Верховної Ради на позачергових виборах, ще 3 політсили мають шанс. Про це свідчать дані опитування, проведеного із 6 по 10 липня.

19 липня буде останнім днем, коли партії агітуватимуть. У суботу – день тиші, а в неділю – голосування на дільницях.