Війна з Росією не припиниться, доки Україна не почне вживати симетричних заходів у своїй зовнішній політиці. Про це в інтерв’ю журналу “Країна” заявив директор Інституту зовнішньополітичних досліджень, конфліктолог Григорій ПЕРЕПЕЛИЦЯ.

“Ми втратили свою міжнародну суб’єктність, – каже експерт. – Стали об’єктом зовнішніх впливів настільки, що інші можуть вирішувати нашу долю за нас самих. Маємо застосовувати силові засоби дипломатичного тиску. Як вихід із ПАРЄ. Далі, треба змінювати зовнішньополітичну стратегію. Вона має базуватися на симетричних заходах. Як діє Росія: Євросоюз запровадив санкції – РФ ввела контр-санкції. А нас грабують і окупують, а ми розводимо руками і звертаємося до міжнародних організацій: звільніть нам кордони від російських військ”.

Водночас, Перепелиця наголошує, війна не припиниться, поки Росія не почне нести реальні фізичні й економічні втрати:

“Для цього потрібні не санкції, а повноцінна міжнародна блокада Росії. Вона можлива лише, коли ми визнаємо РФ воюючою стороною. І змусимо міжнародну спільноту це зробити. Цього Росія боїться найбільше. І тому скрізь позиціонує себе як посередника”.
“Ми закріпили війну у формі АТО, – веде далі конфліктолог. – Тепер почали виходити з цього глухого кута. Але знову – ніякого застосування зброї. Йде війна. Якщо ви не збираєтеся воювати, залишається один шлях – капітулювати. Генштаб заявляє, що звільнити Донбас воєнним шляхом неможливо. Нам кажуть – там наші громадяни, ми не можемо по них стріляти. Ну тоді кидайте зброю і йдіть у дипломати. Навіщо нам Збройні Сили? Ви зобов’язані стріляти – це ваше призначення. Чи крім як бомбити немає іншої тактики? Створюйте “котли” противнику, як це російські війська робили нам в Іловайську, Дебальцево і на російсько українському кордоні”.

Повну версію інтерв’ю із Григорієм Перепелицею читайте у наступному номері журналу “Країна”.