Картину Михайла Паніна “Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною” вивезли нацисти з Дніпра у 1949 році.

27 січня 2022 .року в Києві на виставковому проєкті “США – Україна. Історія однієї картини. Реституція. Дослідження” у Національному музеї Тараса Шевченка презентували роботу художника Михайла Паніна. Про це повідомляє РБК-Україна.

Картина “Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною” Дніпровського художнього музею, яка була вивезена нацистами з Дніпра 1943 року.

Художник створив картину у 1911 році під час навчання в Петербурзькій академії мистецтв. Завдяки їй Михайло Панін здобув широке визнання. В радянський період художник писав картини на соцреалістичні та революційні теми, а також портрети.

2017 року картину знайшли у приватному будинку у США, а наприкінці 2019 року повернули до України. Через неправильне зберігання полотно мало багато пошкоджень і потребувало реставрації.

Реставрація картини стала важливим етапом у сфері співпраці України та США щодо повернення зниклих за часів Другої світової війни культурних цінностей.

У січні 2020 року полотно було презентовано на виставці “Спецвантаж!” у Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі “Мистецький арсенал” (Київ). Після презентації в Києві картина повернеться до Дніпровського художнього музею.