Сполучені Штати Америки вирішили поставити Україні далекобійні реактивні системи залпового вогню HIMARS, які здатні бити на відстань до 300 кілометрів.

Про це пише “Главред”.

Очікується, що поставлять і гусеничні машини M31 GMLRS з дальністю удару понад 64 кілометрів та потужністю, як у 500-фунтової авіабомби. Озброєння збираються включити до наступного пакету американської військової допомоги. Ракетні системи повинні привезти до Києва протягом декількох тижнів. ЗСУ знадобиться мінімум тиждень, щоб їх освоїти. РСЗВ повинні допомогти у відбитті атак окупаційних військ Росії на Донбасі.

Як повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на офіційні особи США, про передачу Україні РСЗВ HIMARS оголосять наступного тижня. Привезуть їх до Києва протягом декількох тижнів. Ще мінімум тиждень буде потрібно українській армії для освоєння ракетних систем.

Пишуть, що HIMARS можуть переносити 6 ракет М31, або ж одну велику керовану ракету. Комплекс швидко пересувається після того, як робить постріл. Ракети легко встановлюються на вантажівці. Їх можна запустити протягом секунд. Збиток противнику буде порівнянний з авіаударом керованими боєприпасами.

Крім того, за інформацією New York Times, Білий дім схвалив і постачання установок M31 GMLRS з дальністю 64 кілометри. Це високоточна зброя з супутниковою наводкою. Воно може нести ракети, потужність яких порівнянна з 500-фунтовою авіабомбою.

Дальність польоту – понад 64 кілометрів. Така дальність перевищує радіус дії будь-якої з українських артилерійських машин.