П’ятий президент України Петро Порошенко заявив, що під час допиту в ДБР дав усі необхідні пояснення щодо прозорості купівлі-продажу заводу Кузня на Рибальському.

“Твердо наголошую, що сьогоднішнє спілкування ми отримали ще раз запевнення, що жодної кримінальної справи, де б фігурував Порошенко, не існує. І сьогодні ми надавали пояснення, і у письмовій формі, і усно щодо напрямків, які стосуються угоди купівлі-продажу, абсолютно прозорої, яка здійснювалася без моєї участі, заводу Кузня на Рибальському”, сказав він журналістам, передає “Українська правда”.

Порошенко заявив, що у випадку “упередженого ставлення” ДБР, яке не порушує справу проти ексзаступника глави АП часів Януковича Андрія Портнова, він шукатиме “правду по захисту країни” в суді.

Голова бюро Роман Труба у своєму Telegram-каналі привітав крок Порошенка, який все ж прийшов на допит після повідомлення адвокатів про неявку.

“Отже: перший допит відбувся. На черзі інші, повістку Петро Порошенко вже отримав”, зазначив Труба.

Перед візитом Порошенка голова ДБР Роман Труба повідомив, що бюро отримало заяву від його адвоката. У заяві повідомили, що п’ятий президент не зможе прийти на допит і попросили його перенести. Утім згодом Порошенко прийшов до Державного бюро розслідувань.

24 липня Порошенко сам прийшов до ДБР із проханням провести допит. Йому відмовили. 17 липня Порошенко не з’явився на допит.

У травні колишній заступник глави Адміністрації президента України часів Віктора Януковича Андрій Портнов заявив, що найближчим часом має намір подати до ДБР заяви про нібито вчинення злочинів Порошенком і його оточенням. Він казав, що його юристи задокументували понад 10 заяв про, нібито, злочини. Зокрема, за його словами, мова йде про панамські офшори, розкрадання в армії, а також оборонне замовлення “Кузні на Рибальському”.

11 липня до ДБР повідомили, що детективи на 17 липня викликають на допит п’ятого президента України.

12 липня прес-служба “Євросолідарності” повідомила, що Порошенко станом на цей день не отримував повісток від будь-яких слідчих органів. У той же день прес-служба партії повідомила, що її лідер Порошенко 17 липня здійснить візит до Страсбурга,Франція, де тоді Європейський парламент обиратиме керівництво Європейського Союзу. Згідно з інформацією, він отримав спеціальне запрошення провести низку міжнародних зустрічей, які готувалися заздалегідь.

16 липня адвокат Порошенко, керуючий партнер адвокатського об’єднання “Головань і партнери” Ігор Головань заявив, що особисто надіслав до Державного бюро розслідувань документ про те, що його клієнт досі не отримав повістку на допит до ДБР на 17 липня, повідомив про неможливість Порошенка з’явитися до слідчого до 21 липня, а також запропонував призначити слідчі дії після цієї дати.