П’ятий президент України Петро Порошенко пообіцяв розібратися в ситуації з відновленням повноважень російської делегації в ПАРЄ.

У Раді Європи на нічному засіданні ухвалили резолюція, яка змінює правила Асамблеї й ускладнює застосування санкцій, зокрема до Росії.

За це рішення проголосували 118 членів ПАРЄ, проти – 62, утрималися 10.

Рішення Парламентської Асамблеї Ради Європи, яке запускає механізм повернення Російської делегації, сприймаю як потужний виклик Україні. Це перший серйозний дипломатичний удар, який отримала Україна за останні п’ять років. Раніше ми таких ударів не пропускали. pic.twitter.com/kaqUDjuWgd

Найближчим часом я задію усі свої зовнішньополітичні зв’язки, аби вірус всепрощення Росії за анексію Криму та окупацію Донбасу не розповсюдився далі.

У ПАРЄ проголосували за зняття обмежень щодо делегації РФ, які були запроваджені у квітні 2014 року.

Раніше повідомлялося, що в разі ухвалення закону без поправок, Росія збирається подати заявку на участь у літній сесії асамблеї.

До цього документу позитивно ставиться більшість країн-учасниць ПАРЄ. Однак цей закон дозволить Росії провести до асамблеї щонайменше чотирьох санкційних депутатів. Вони зможуть обійти обмеження, запроваджені проти них в ЄС через агресію Росії на сході України.

За повернення російської делегації проголосували 118 депутатів. Україна, британці, грузини, країни Балтії, поляки були проти.