12 серпня п’ятий президент Петро Порошенко був на допиті у Державному бюро розслідувань. Проходив, як свідок у справі про ухилення від сплати податків під час купівлі-продажу телеканалу “Прямий”. Загалом Порошенко фігурує в 12 провадженнях ДБР. Більшість з них за заявами колишнього заступника глави Адміністрації екс-президента Віктора Януковича Андрія Портнова.

Gazeta.ua говорить про це з журналістом Олексою Шалайським.

Як оцінюєте ці процесі? Вони виглядають політичними?

Це політична, не чиста гра. Труба вислужується перед новою владою. Якщо вони вважають, що Порошенко стояв на вершині піраміди, то перед тим мали би допитати сотню людей. А коли ти відразу починаєш викликати на допити того, хто тобі здається бенефіціаром злочину, то це 100% піар.

Зрозуміло, ДБР не могло не відкрити провадження, бо такий закон. Можеш будь-який абсурд написати і все одно вони змушені відкрити. Але правоохоронні органи вже навчилися із цим жити відкрили у середу, у четвер закрили.

Чого хоче добитися Портнов і ті, хто за ним стоїть?

Заяви Портнова це те саме, що й інтерв’ю Коломойського. Коли Зеленський приходив до влади, багато хто думав що ці двоє будуть рулити ситуацією. Кожен у своїй сфері. А раптом виявилося, що якось не дуже. Тому Коломойський почав давати багато інтерв’ю, що він тут щось вміє, знає і так далі. Коломойський дає інтерв’ю тоді, коли йому погано. Коли йому добре він нічого не розповідає. І так само Портнов. Нагадує, що він “крутий пацан”, у нього є судді, хоче показати себе корисним. Екс-глава АП Януковича чекав кращих стосунків з новою владою, що його запряжуть на якісь роботи. Цього не сталося.

Навіть у його друга Богдана не так все ідеально. Після того, як США виявили, що новий очільник ОП не є найкращим хлопцем.

Який інтерес Зеленського?

Так виглядає, що команда Зеленського хоче повторити шлях Саакашвілі у Тбілісі. Той називав злочинця злочинцем. При чому прокуратура до кінця не доводила, що це злочинець. Тоді були пропозиції відкупитися офіційно, щоб справа не доходила до суду і держава заробляла. Зараз влада почала говорити про швидке ухвалення закону про цивільну конфіскацію, нульові декларації. Богдан говорив, що адвокати мають забагато прав, треба їх зменшити. Хочуть зашугати нелояльних до себе бізнесменів. Щоб коли почали цю систему збирання грошей для очищення фінансів, то тих, з кого збирати, було побільше.

Виглядає так, що команда Зеленського хоче повторити шлях Саакашвілі у Тбілісі

Хто у ситуації з допитами Порошенка отримує більші політичні бали?

Політичні бали отримують всі. І вороги Порошенка і він сам.

Популярні новини зараз

Внаслідок обстрілу Академії імені Бойчука було знищено мистецькі роботи за 80 років

У Києві змінено деякі маршрути тролейбусів та автобусів

Під завалами зруйнованої будівлі в Києві може перебувати одна людина — ДСНС

У Солом'янському районі уточнили, що падіння уламків ракет відбулось не на багатоповерхівку, а у приватний сектор

Показати ще

Труба хоче, щоб його лишили на посаді, яка генерує кеш. Чом би не подоїти Тігіпка офіційно? Сам Порошенко то буде битися до останнього. Але інші бізнесмени другого-третього ешелена, умовно Макеєнко з “Прямого” можуть сказати: “Добре, добре”.

Для Портнова історія політична. Тому що хоче потрапити у владний пул, але йому не вдається.

Як далі розвиватимуться події?

Слідство нічого не доведе, по жодному епізоду. Тягнутиметься собі і про це говоритимуть. Труба сказав, що буде детектор брехні. Це ж абсурд. Коли слідство доводить, що людина вкрала, то ніякого детектора не потрібно. А якщо ні, то детектор не допоможе його немає у КПК. Бачимо піар. Якщо на самому старті слідства вони вже у піар йдуть, то вони точно знають, що нічого не знайдуть.

Чи посадять Порошенка?

Ні.

Зрозуміло, якщо слідство все доведе до копійочки, ну тоді що ж злочин є злочин. Але якщо це буде таким галопом, як зараз, то багато людей, які навіть не в захваті від Порошенка, виступатимуть проти цього. Вийдуть на вулицю, щоб захищати ліберальні цінності.

Якщо Порошенка поведуть до в’язниці у найближчі 1,5 року, це буде найсерйознішим сигналом того, що нова влада буде будувати диктатуру в Україні. Тим паче, маючи більшість, свого прокурора, ДБР і частково НАБУ. Тоді це буде дуже серйозна поразка для України.

Печерський районний суд міста Києва дозволив Держбюро розслідувань допитати п’ятого президента Петра Порошенка із застосуванням поліграфа.

При цьому проходження поліграфа буде можливим лише при згоді самого Порошенка.