Цей навчальний рік – найскладніший з часів проголошення незалежності. З 14 тисяч шкіл, які працювали до повномасштабного вторгнення пошкоджено 2328 закладів освіти, з яких 289 зруйновано повністю. Ще майже 1300 зараз під окупацією.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Він зазначив, що школи, які не мають пошкоджень і обладнані укриттями, відкрили свої двері у позмінне навчання, або працюють у змішаному форматі. За даними Міносвіти, навчальний рік так розпочали 64% українських шкіл.

“Більшість з 300 тисяч малюків, які пішли у перший клас, бачать свою першу вчительку та однокласників лише на маленькому екрані. Так само, як школярі третини українських шкіл, які працюють виключно онлайн”, – повідомив депутат.

Також Костянтин Яловий повідомив, що за кордоном залишаються 24 тисячі українських вчителів та 640 тисяч учнів, фактично кожен сьомий школяр. За законами європейських країн, кожна дитина має навчатись у місцевій школі. Тож, українські учні за кордоном вчаться або у двох школах, або тільки у європейській. Чимало наших педагогів влаштувались в навчальні заклади у країнах ЄС, адже тепер там є класи з україномовними дітьми.

Водночас, багато вчителів зараз стали воїнами і захищають країну на передовій фронту.

“Понад 900 освітян зараз у лавах ЗСУ. Неможливо спокійно дивитись відео, як учні зустрічають своїх педагогів у військовій формі, які заїжджають до своїх шкіл під час відпусток. І вірю, час, коли їх зустрінуть вже з перемогою, ближчий з кожним днем”, – пише Костянтин Яловий.

Цього року День вчителя ми святкуємо інакше, з донатами на спорядження для військових замість квітів улюбленим педагогам.

“Бажаю нашим освітянам сил і витримки, можливості працювати у рідній школі і щодня бачити учнів щасливими на своїх уроках. А кожній школі – безпеки, найкращого оснащення та повний штат педагогів з гідною зарплатою. І нехай наступний День вчителя всі учні, студенти та педагоги нарешті зустрінуть вдома – у мирній та безпечній Україні”, – підсумував Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:

За телефоном: +380 97 937 86 22.

Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.