Екс-главу Нацбанку Валерію Гонтареву, екс-заступника АП Олексія Філатова та екс-міністра екології Миколу Злочевського викликають на допит у Генеральну прокуратуру, аби отримати свідчення проти 5-го президента Петра Порошенка.

Такий мотив у виклику по справі олігарха Курченка вбачає аналітик Олександр Кочетков.

“Усе, що відбувається з людьми найвищої колишньої або чинної влади, безумовно пов’язане з політичною обстановкою. Зеленського до влади привела вимога справедливості до представників влади, зокрема попередньої Порошенка та його найближчого оточення. Гонтареву, Філатова викликають на допити, щоб спробувати розкрутити їх на свідчення проти Порошенка. Усі полюють на Петра Олексійовича, це велика здобич”, зазначає він для Gazeta.ua.

Правоохоронці з ГПУ, НАБУ, ДБР намагаються показати новій владі свою ефективність, пояснює Кочетков.

“Хтось має надію залишитися на посаді, хтось піти на підвищення. Вони зараз риють під собою землю, щоб довести попередня влада справді вчиняла кримінальні дії. У Національному банку є, що шукати. Про вплив Адміністрації президента на судову систему, чим переймався Філатов, теж писали і заявляли неодноразово”, додає аналітик.

Генпрокурор Юрій Луценко безумовно знає про виклики. Утім з його думкою вже не рахуються, вказує аналітик.

“Коли Луценко був на посаді, то з ним так-сяк рахувалися працівники. Зараз прокурорські розуміють він не буде головним. Тому діють на власний розсуд. Роблять так, як вважають корисним для себе”, каже Кочетков.

Конкретних наслідків для підозрюваних у справі Курченка поки що чекати не варто. Імовірність арешту Філатова спрогнозувати важко, а Гонтарева на допити з’являтися не збирається, додає Кочетков.

“Знайти недоліки у роботі попередньої влади можна. Утім я точно знаю професійний рівень правоохоронців за останні 5-10 років суттєво впав. Я абсолютно невпевнений, що наші правоохоронці навіть з бажанням і підтримкою нової влади зможуть вибудувати показові версії, які переконають суд”.

На 12 серпня на допит у ГПУ викликали екс-главу Нацбанку Валерію Гонтареву, екс-заступника АП Олексія Філатова та екс-міністра екології Миколу Злочевського. Усі вони мають статус підозрюваних у провадженні щодо крадіжки газу структурами українського бізнесмена Сергія Курченка.

На думку слідства, Курченко є керівником злочинної організації, яка продовж 2010-2014-х вчинила тяжкі та особливо тяжкі злочини у сфері господарських операцій із зрідженим газом. Він, можливо, купував на аукціонах державний зріджений газ на загальну суму 2,2 млрд грн за цінами, нижчими за ринкові. Газ нібито був розрахований для потреб населення. Надалі його реалізовували за ринковою ціною.

Наприкінці березня прокурор Костянтин Кулик із порушенням процесуального законодавства повідомив підозри усім трьом згаданим чиновникам та екс-главі АП Борису Ложкіну.

З жовтня 2018 екс-глава Нацбанку Валерія Гонтарева живе в Лондоні.

Популярні новини зараз

Поліцейський забезпечував супровід автівкам, що здійснювали вивезення незаконно-зрубаної деревини з Чорнобиля

Поліція, прокуратура, омбудсмен та в.о. директора відреагували на історію з побиттям 13-річного підлітка у школі Києва

Начальника Солом'янського РТЦК перевели до бойового підрозділу через скандал з повісткою для журналіста "Слідство.Інфо"

Мільйонна "схема" з ОСББ — ДТЕК і КМДА можуть залишити без світла жителів новобудов на Солом'янці

Показати ще