Понад 13 мільйонів тонн отруйних відходів накопичилося навколо Києва на сміттєвих полігонах, що давно перевантажені і не відповідають нормам безпеки.

Про це на прес-коференції розповіли автори Екологічної стратегії розвитку Києва до 2030 року.

За рік Київ виробляє 689 тисяч тонн побутових відходів. Це – 69% від загальної кількості столичного сміття. Переважна його частина – потрапляє на сміттєзвалища Київської області, де розкладається і забруднює токсичними речовинами атмосферу, ґрунти, поверхневі та підземні води, створюючи загрозу виникнення надзвичайних ситуацій.

“Ще у 2019 році кількість сміття на київських полігонах складала 12 мільйонів 780 тисяч тонн. Щоб зрозуміти скільки це, спробуйте уявити товарний потяг довжиною в 120 тисяч вагонів. Щороку кількість сміття ,яку продукує столиця збільшується”, – зазначив засновник проекту Екостратегії Костянтин Яловий.

За його словами, для європейських міст є нормою переробляти до 60% твердих побутових відходів, в той час як Київ перероблює лише 10%.

Як пояснюють автори Екологічної стратегії Києва, значні обсяги накопичених промислових і твердих побутових відходів, динаміка до їх збільшення і водночас відсутність ефективних заходів, спрямованих на запобігання їх утворенню, ресайклінг, відновлення та видалення, поглиблюють екологічну кризу і гальмують економічний розвиток міста.

“Ця проблема існує уже багато років, і чимдалі, тим гіршою стає ситуація. Єдине що допоможе її вирішити – змінити саму концепцію управління відходами. Тобто перейти від захоронення сміття до запобігання, зменшення утворення відходів, сортування, переробки та подальшого використання відходів у якості матеріальних і енергетичних ресурсів. Екологічна стратегія Києва пропонує міській владі розроблений комплексний план дій, необхідних для такої серйозної реформи”, – підкреслив ініціатор проекту.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.