Без великих грошей політики не можуть оплачувати телебачення, інтернет-рекламу, борди і концерти. Українська політика стає закритим клубом.

Так парламентську кампанію для Gazeta.ua охарактеризував голова ГО “Комітет виборців України” Олексій Кошель.

Напередодні на сайті ЦВК оприлюднили остаточні фінансові звіти партій.

“Цю виборчу кампанію партії провели в карнавально-розважальному форматі. Концерти, шоу-програми, фестивалі. На рекламу деякі партії витратили 85 і більше відсотків виборчого фонду. Переважно це телевізор, значно менше білборди, радіореклама і тепер починають більше тратити в інтернеті. Це показує віртуальність виборчої кампанії”, пояснює він.

Вказані у фінансових звітах партій суми Кошель називає “скромними цифрами”, адже більша частина перебуває в тіні.

“У звітах політсил ми не побачили оплату праці працівникам виборчих штабів. Цілком зрозуміло, що “Батьківщина”, “Європейська солідарність” чи “Свобода” мають розгалужену мережу, беруть участь у місцевих виборах, існують реально. У них є обласні, районні організації. До нових партій виникає питання а хто ж працював, хто очолював штаби, займався медіароботою, піаром”, вказує голова КВУ.

“Окремі партії заявляли, що агітація відбувається перед концертом, а далі під час концерту немає жодної їхньої символіки (“Голос” Gazeta.ua). Але ж професійна сцена, звук, обладнання, освітлення це вже ціна від 500 тисяч гривень. Цих грошей ми не бачимо у фінансових звітах”, каже він.

Звіти партій можна сміливо множити на 2, на 3, додає Кошель.

Для “оздоровлення” виборчого процесу КВУ пропонує заборонити політрекламу у виборчий період. Це зробить кампанії дешевшими і доступнішими для партій, додає голова організації.

“Слуга народу” у своєму виборчому звіті зафіксувала 114,7 млн грн виборчого фонду. “Голос” задекларував 105,7 млн грн, “Європейська солідарність” 99,5 млн грн, “Батьківщина” 87,2 млн грн. Найменшим з парламентських партій був фонд в “Опозиційної платформи За життя” 65, 6 млн грн.

Найбільше грошей партії традиційно витрачали на рекламу, зокрема на телебаченні. Дещо менше на зовнішню рекламу.