Перший кнопкодавом у Верховній Раді 9-го скликання став позафракційний мажоритарник з Донецької області Олександр Ковальов. Про це повідомляють у русі “Чесно”.

Вимоги Конституції про особисте голосування нардеп порушив на ранковому засіданні у вівторок.

Нардеп це зробив під час голосування за проект закону про імпічмент. Ковальов тиснув кнопку “За” на місці іншого позафракційного мажоритарника з Донецької області Максима Єфімова.

У коментарі Ковальов спочатку спростовував факт кнопкодавства, але після перегляду відео, фактично, визнав, що порушив Конституцію.

Водночас Єфімов на запитання, чому Ковальов кнопкодавив за нього, почав віджартовуватись:

“Магія була в тому, що я заліз під ручку і натискав на кнопку. Я був під столом і натискав на кнопку. Відчепіться від мене, будь ласка”.

Олександра Ковальова обрали в окрузі №51 на Донеччині. Більша частина округу розташована на окупованій Росією території, тож вибори там відбулися тільки на двох дільницях у прифронтовому селищі Зайцеве Бахмутського району.

51-річний нардеп переміг, отримавши лише 220 голосів (33%), що є найменшою кількістю голосів, відданих за мажоритарника-переможця в історії українських виборів.

У Зайцевому Ковальов удавався до “гречкосійства”, скориставшись зі скрутного становища мешканців прифронтового селища. Наприклад, забезпечив п’ятиповерхівку насосною станцією водопостачання, роздавав виборцям продуктові набори та влаштовував для них застілля. Місцевим дітям Ковальов подарував спортивний інвентар і так само пригощав їх наїдками. Під час кампанії кандидат звинувачував українську владу в “обстрілах мирного населення Донбасу”, нагадують у “Чесно”.