У середу, 2 листопада, російські окупанти обстріляли Запорізьку АЕС. Були пошкоджені дві останні високовольтні лінії зв’язку ЗАЕС з українською енергосистемою. О 23:04 станція перейшла в режим повного знеструмлення. Включилися всі 20 дизель-генераторів.

Про це повідомили в Енергоатомі, пише “Главред”.

“Пального для роботи дизель-генераторів в режимі повного знеструмлення ЗАЕС залишається на 15 діб. Почався зворотний відлік часу”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в даний час схема живлення власних потреб ЗАЕС оптимізована, залишено в роботі 9 дизель-генераторів. Енергоблоки 5 і 6 переводяться в холодний стан.

“Через окупацію станції та втручання представників Росатому в її роботу, можливості української сторони з підтримки ЗАЕС в режимі безпеки значно обмежені”, – додали в Енергоатомі.

Там закликали міжнародне співтовариство “невідкладно вжити заходів щодо якнайшвидшої демілітаризації ЗАЕС, виведення з території станції та міста Енергодар всіх російських військових, і повернення Запорізької АЕС під повний контроль України заради безпеки всього світу”.